Som båteier har du sannsynligvis en rekke elektriske komponenter om bord i båten. Mange har både TV, kjøleskap, lamper og lignende. For at disse komponentene skal virke, er du avhengig av strøm.

Finn ut hvorfor solcellepaneler til båt kan være en genial løsning, både for deg, lommeboken og miljøet

Kjøp solcellepanel til båt her

Her finner du det største utvalget av solcellepanel til båt. Rask levering, høy kvalitet og gode priser!

Innholdsfortegnelse

Hva er solcellepaneler?

Solcellepaneler er paneler som omdanner dagslys eller direkte sollys til elektrisk energi. Hvert panel inneholder en rekke solceller av silisium som forvandler energi fra solen til elektrisk energi. Silisium absorberer lyset fra solen og genererer så en elektrisk ladning.

Denne prosessen kalles gjerne for fotovoltaisk effekt. Energien som dannes i et solcellepanel vil kunne lagres i et batteri, eller overføres direkte til elektriske apparater som kjøleskap. Med et solcellepanel kan man med andre ord generere strøm nesten hvor som helst.

Hvorfor trenger du solcellepanel til båt?

Solcellepaneler er paneler som omdanner dagslys eller direkte sollys til elektrisk energi. Hvert panel inneholder en rekke solceller av silisium som forvandler energi fra solen til elektrisk energi. Silisium absorberer lyset fra solen og genererer så en elektrisk ladning.

Denne prosessen kalles gjerne for fotovoltaisk effekt. Energien som dannes i et solcellepanel vil kunne lagres i et batteri, eller overføres direkte til elektriske apparater som kjøleskap. Med et solcellepanel kan man med andre ord generere strøm nesten hvor som helst.

Et alternativ er å kjøre motoren for å generere strøm, men dette er hverken miljøvennlig eller økonomisk bærekraftig i lengden. Du kan også finne et strømuttak, men det er ikke alltid dette er mulig.

Med solcellepaneler til båt kan du enkelt generere strøm uten å hverken være avhengig av eksterne strømuttak eller bruk av båtens motor. Du utnytter enkelt og greit energien fra solen, noe som er både økonomisk og miljøvennlig.

Her er de viktigste grunnene til å skaffe seg solcellepaneler til båt:

Økonomisk: Du utnytter «gratis» solenergi

Miljøvennlig: Du slipper å ha motoren i gang for å generere strøm, og det avgis derfor ikke avgasser)

Lite støy: Du kan lade båtens batteri stille

Fleksibelt: Du kan generere strøm hvor som helst – så lenge det er sollys eller dagslys

 

Kan solcellepaneler til båt gi strøm året rundt?

I prinsippet ja. Det er imidlertid ekstra gunstig med solcellepaneler i båt om sommeren. Den norske sommeren er lys, og dagene er lange. Dette er ideelt for deg med solcellepanel.

Du er heller ikke avhengig av direkte sollys, siden solcellene også fanger opp energi fra solen gjennom skyene. Nedbør er heller ikke noe problem – solcellene vil fortsatt kunne generere elektrisk energi.

Dersom det legger seg et tykt lag med snø eller is på solcellene kan det imidlertid være en god idé å skrape dette forsiktig vekk.

Det mange ikke er klar over, er at kulde faktisk er ideelt for solcellene. Det mest optimale været er kulde og sol, noe som vil gi størst mulig produksjon av elektrisk energi. Du kan med andre ord dra svært god nytte av solcellepaneler i båt om våren!

Hvor mye strøm kan solcellepanel på en båt produsere?

Med solcellepaneler kan du enkelt generere elektrisk energi ved hjelp av dags- og sollys. Men hvor mye elektrisk energi er det egentlig snakk om? Dette vil i stor grad avhenge av mengden sollys panelet utsettes for, men også størrelsen på solcellepanelet.

Har du mange og store solcellepaneler, vil naturligvis dette generere mer elektrisk energi enn ett lite solcellepanel. Et standard solcellepanel vil som regel kunne gi nok strøm til at du kan drive et lite kjøleskap 24/7.

Et solcellepanel som måler ca. 165 x 63 cm vil typisk kunne ha en maksimal ut-effekt på omkring 440 Wh i døgnet, eller 110 W.

Hvor plassere solcellepaneler på en båt?

Solcellepaneler til båt kan monteres enten ved å lime det fast, eller ved å fastmontere det med skruer. Man kan også feste panelet i et feste som kan justeres og vris mot solen, noe som er en veldig gunstig løsning.

Det er mest gunstig om sollyset treffer solcellepanelet i 90-graders vinkel. Siden solcellepanelet skal fange opp energi fra solen, er det lurt å plassere det utendørs et sted på båten der solen treffer. Dette kan for eksempel være ett av følgende steder:

 – På dekk

 – På båtens tak

 – På en holder som kan vris og vinkles etter solen

Ulike typer solcellepanel på båt

Det finnes ulike løsninger for deg som er på jakt etter solcellepaneler til båt. Hvilken løsning som passer best for deg, avhenger blant annet av hvor på båten solcellepanelet skal festes.La oss se nærmere på noen av de mest populære alternativene.

Fleksibelt og sammenleggbart solcellepanel

Mange foretrekker å velge fleksible solcellepaneler til båt. Dette er solcellepaneler som typisk sett kan bøyes, slik at de ligger fint på båtens dekk, kalesje eller tak (som ofte er kurvet). Fleksible solcellepaneler kan ofte bøyes i inntil 20 grader.
 
Fleksible solcellepaneler kan også legges sammen i mange tilfeller, noe som kan være praktisk om det skal ryddes bort.

Stivt solcellepanel

Et stivt solcellepanel er gjerne robust og effektivt, men kan ikke bøyes og bues. Denne løsningen passer ofte fint til deg som ønsker et fastmontert solcellepanel til båtens akter eller baug. Denne varianten passer også for deg som ønsker solcellepaneler til båt som er fastmontert på et stativ. Dette stativet kan gjerne vinkles etter solen, noe som gir deg nødvendig fleksibilitet.

Hvordan montere solcellepanel til båt?

Det er mulig å kjøpe enkle solcellepanel som leveres med en kabel som kan kobles direkte inn i båtens sigarettuttak. Med et slikt solcellepanel kan du for eksempel lade opp klassiske syre- og blybatterier, samt AGM– og GEL-batterier.

En løsning som dette kan enkelt kobles til og fra etter behov. Du trenger altså ikke å ha solcellepaneler til båt koblet til permanent. Det er generelt sett veldig ukomplisert å koble til et solcellepanel, og du har ikke behov for avanserte verktøy.

For å koble til et solcellepanel i båt trenger du i all hovedsak et batteri, et solcellepanel og en såkalt regulator. Du kobler så solcellepanelet til regulatoren, og deretter kan regulatoren kobles direkte til batteriet.

Regulator for solcellepanel er en viktig sikkerhet

En regulator – også gjerne omtalt som laderegulator – er nødvendig for å forhindre at batteriet overlades. Regulatoren vil også beskytte batteriet ditt mot å utlades når lading ikke foregår. Regulatoren vil også gjøre ladeprosessen mer effektiv.

Enheten vil styre både oppladningsprosessen og strømmen. I mange tilfeller har regulatoren også egne uttak som lar deg lade mobiltelefon eller lignende, noe som er praktisk. Her er en oversikt over hva en regulator for solcellepaneler til båt kan beskytte mot:

Overbelastning

Overlading

Dyputladning

Feilpolarisering

Hvordan finne riktig regulator til din båt?

Det er ikke alltid like enkelt å vite hvilken regulator man skal kjøpe til solcellepanelet sitt. Vårt beste tips er å finne en laderegulator som er merket med samme Watt Peak (WP) som solcellepanelet. Da vet du at regulatoren passer.

Husk at dersom du har planer om å oppgradere det elektroniske systemet ditt, så kan det være lurt å kjøpe en generator med ekstra høy WP.

Kan solcellepanel til båt brukes med alle typer batterier?

Du kan stort sett bruke solcellepaneler til båt med alle slags batterier. Vi kan blant annet nevne AGM, GEL, syre/bly og lignende.

Det kan imidlertid være lurt å bruke solcellepaneler til båt sammen med batterier som er laget for å tåle mange ladesykluser. Det er også gunstig om batteriet kan håndtere dyputlading.

Du kan med fordel unngå å bruke såkalte startbatterier. Men ellers er regulatorene laget for å kunne kobles til en hvilken som helst batteritype.

Hvor lang er levetiden på solcellepanel til båt?

De fleste solcellepaneler til båt har lang levetid. Mange av produsentene har flere tiårs garanti på produktene sine, noe som betyr at du kan få glede av solcellene i lang tid.

Merk deg likevel at kvaliteten på solcellepaneler til båt kan variere noe fra leverandør til leverandør. Invester gjerne noen kroner ekstra i et solcellepanel av høy kvalitet, slik at du slipper hyppig utbytting. God kvalitet varer lengst, og lønner seg i lengden.

Hvordan velge riktig solcellepanel til båten?

Når du skal kjøpe solcellepaneler til båt, er det blant annet viktig å kjøpe et produkt som er laget for et maritimt miljø. Dette er noen av punktene du bør se etter:

  • IP56-merking av koblingsbokser (betyr at solcellene tåler vann)
  • At kabelutganger er forseglet
  • Eventuelle rammer av aluminium er solide og stive
  • Ytelse
  • Størrelse og muligheter for plassering i båten

Mange leverandører har egne solcellepaneler til båt som tåler saltvann, vind og vær godt. Husk at det kan blåse godt til sjøs – selv om sommeren.

Kombiner solcellepanel med vind på båt

Hvis du har en båt med flere apparater eller du er ofte på tur så kan det være lurt å kombinere flere energikilder til din båt. Et godt tips kan være å kombinere solcellepanel med en liten vindgenerator, dette kan sikre deg ved å hele tiden av strøm. Dersom du har en stor båt så kan du vurdere strømaggregat, vi har laget en test over beste strømaggregat. Hvis du i tillegg kombinerer dette med en god batteribank så bør du ha nok strøm til å kunne følge strømmen. 

Få hjelp til å finne riktige solcellepanel til din båt?

Solcellepaneler til båt er noe mange båteiere har fått øynene opp for. Med solcellepaneler kan man enkelt generere elektrisk energi mens man er på sjøen eller ligger til kai, kun ved hjelp av sollys og dagslys.

Et solcellepanel kan være økonomisk gunstig, og er i tillegg miljøvennlig. Du kan generere elektrisk energi uten å ha båtmotoren i gang, og det avgis ingen avgasser. Panelet kan plasseres både på tak, baug, kalesje og andre steder der solen treffer.

Det finnes en rekke solcellepaneler til båt, og det kan derfor være vanskelig å finne produktet  som passer best for akkurat deg.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du er usikker – vi hjelper deg med å finne et solcellepanel som oppfyller alle dine krav og ønsker.

Vi ser frem til å høre fra deg!

Sjekk prisen på en kommersiell installasjon

Fyll ut vårt enkle skjema for å få et uforpliktende tilbud på
solcelleanlegg til ditt virksomhet. Vi setter deg i kontakt med dyktig
leverandør som er i ditt område. Gratis og helt uforpliktende.