Finn beste solcelleanlegg til din hytte

Nordmenn er verdensmestere i å eie hytter, ifølge SSB så finnes det over 400 000 hytter. De siste årene har de aller fleste hytteeiere som har hatt muligheten valgt å koble seg til strømnettet. Dette skjer samtidig som teknologien og mulighetene blir større for solenergi. Stadig flere ønsker å investere i solcellepaneler selv om de har koblet seg til strømnettet, grunnen til dette er at man kan selge strømmen som man ikke bruker videre. Det kan være en god økonomisk investering og selvfølgelig et lite bidrag til mijøet siden man er med på å produsere grønn energi.

Selv om veldig mange har koblet seg på strømnettet så er det fortsatt mange hytter som ikke har koblet seg på strømnettet men som ønsker seg solcellepanel til eget forbruk.  Med dagens teknologi så er det mulig å produsere nok strøm til eget forbruk og lagre denne på batterier til eget bruk. Dette er langt billigere enn å kjøpe et større solcelleanlegg til hytta som er koblet på strømnettet. Det er mer vanlig å bruke et solcelleanlegg som er koblet til strømnettet når man vurderer solcellepanel til hus. Stadig flere hytteeire med innlagt strøm velger å installere solcelleanlegg for å sikre seg mot bedre strømpriser og sin påvirkning på miljøet. 

På denne siden så har vi laget en utfyllende guide til deg som ønsker å få solcellepanel på hytta, enten om du er koblet til strømnettet eller ikke.

Finn beste leverandør av solcellepaneler til din hytte

Vi har samlet de beste leverandørene av solcellepaneler til hytter uten innlagt strøm. Dette er aktører som har spesialisert seg på å levere pakker med alt du trenger for å få enkel strøm inn til din hytte.

Innholdsfortegnelse

Solcellepaneler til hytter som er tilknyttet strømnettet

Det bygges hytter i Norge som aldri før og stadig flere nordmenn oppfyller hyttedrømmen sin. Det til tross for at hytte er veldig dyrt, ihvertfall om man regner på kostnaden per døgn man bruker den. Derfor ønsker mange å minimere kostnaden ved å f.eks leie ut hytta og ved å installere et solcelleanlegg på hytta. Med et solcelleanlegg på hytta så kan du produsere strøm hele tiden og selge strømmen videre som du ikke bruker. Det gjør at du vil minimere kostnaden din for strøm på hytta og i mange tilfeller redusere totalkostnaden du har ved å eie hytten. Stadig flere nordmenn velger å investere i solcellepanel til sine hus men fortsatt er det ikke mange som velger å gå for et stort solcelleanlegg på hytta. 

Veldig mange hyttefelt er plassert slik at de har godt med sol og det kan i mange tilfeller være veldig ideelt med solcellepaneler på taket av hytten. Dette fungerer like godt til fjells som ved sjøen. Dette er noe stadig flere hytteeiere oppdager og utnytter til det fulle. Med et solcelleanlegg på taket på din hytte så kan du gjøre om din hytte til et lite solcelleanlegg. 

Et solcelleanlegg på en hytte som er tilknyttet strømnettet gir kun mening om det er en som blir brukt regelmessig med mindre man ønsker en klimanøytral hytte. Det meste av informasjon som du trenger for å få installert solcelleanlegg på din hytte som er tilknyttet strømnettet finner du på vår underside som tar for seg hus med solcellepaneler.

Solcellepanel til hytter uten strøm

Dersom du har en hytte uten strøm som ikke er koblet til strømnettet så kan du fortsatt få solcellepaneler og du kan produsere din egen strøm. Du får naturligvis ikke solgt den strømmen du ikke bruker men du kanlagre strømmen på batterier til eget bruk. Dette er langt billigere enn å kjøpe et solcelleanlegg som er dimensjonert for å levere strøm til strømnettet (plusskunde) men du får da kun høste inn energi som du kan lagre på batterier. Nedenfor har vi laget en guide til deg som ønsker solcellepanel til hytte uten strøm. Vi går igjennom:

  • Kartlegge behovet ditt for strøm
  • Hvordan velge riktig batteri for ditt solcelleanlegg?
  • Montering av solcellepaneler
  • Støtteordninger for solcellepaneler til hytter/fritidsboliger
  • Hvor stort solcelleanlegg trenger du?
  • Hvor mye koster solcellepaneler til din hytte?
  • Kombinere solcellepanel med vindmølle

  •  

Hvis du skulle lure på noe mer angående solcellepaneler til din hytte som ikke er koblet på strømnettet så kan du gjerne ta kontakt med oss på kontakt@solcellepaneler.com. Vi hjelper deg gjerne med alle spørsmål du måtte ha og hvis du ønsker et uforpliktende tilbud på solcellepaneler til din hytte så kan du bruke skjema på toppen av nettsiden!

Hvilke behov har du?

Man kan ikke generalisere strømløse hytter med solcellepanel. Noen hytter har systemer som gjør at du ikke merker at hytten ikke er koblet til strømnettet og andre så primitive som du får det. Her har man forskjellige behov og det er behovet som avgjør hvilket solcellepanel som passer best til din hytte.

Skal du kun ha strøm til lading og lys?

Hvis du kun skal ha enkel strøm til lys oglading så kan du klare deg med en svært enkel løsning. Du trenger da heller ikke noe større batteripakke og kostnaden din blir da på under 10000,- inkludert batteri.

Skal du ha TV, Ring Hytta Varm og 230v?

Dersom du ønsker å ha TV, Ring Hytta Varm og vanlig stikkontakt så må du investere i både anlegg og batteri. Du trenger da ikke bare solcellepanel og batteri, du trenger i tillegg en kraftig omformer. Du får kraftige pakker som dekker dette behovet på rundt 25000,- til 30000,-. Vi har skrevet mer om solcellepaneler til ring hytta varm her.

Hvilket batteri trenger jeg på en hytte med solcellepaneler?

Når man skal få solcellepanel på hytta så er en av de største kostnadene batteriene. Batterier starter på 2000,- kroner og går helt opp til 30000,-. Hvilket batteri du trenger er stort sett avhengig av hvor mye strøm du trenger, behovet for strøm på vinteren og ditt budsjett. Les vår komplette guide over batterier til solcelleanlegg her

Det er vanlig å koble flere batterier sammen for å få den ønskede kraften. Man kan ikke kombinere flere forskjellige typer batterier. Vi har nedenfor redegjort for de 4 vanligste typene batterier som brukes i gamle eller nye solcelleanlegg. Vi gjør oppmerksom på at utviklingen innenfor batterier går veldig raskt og at det hele tiden kommer mer effektive løsninger på plass.

Litium batterier

Litium er en type batterier hvor det har skjedd en kraftig utvikling de siste årene. Grunnen er den store etterspørselen etter elbiler og dette har selvfølgelig gagnet alle som benytter seg av batterier. Lithium batterier har mer kraft og veier mindre enn andre alternativer. Dessverre så koster Lithium batterier mye mer enn andre typer batterier. I tillegg så kan Lithium batterier enkelt havarere dersom de ikke blir satt under et BMS (Battery Management System).

Bly batteri

Blybatteri er det typiske «bilbatteriet» du kjenner. Det egner seg best som et startbatteri. Det betyr at det gir mye spenning med en gang men ikke over tid. Det egner seg dermed best til å starte en motor i en bil eller f.eks et aggregat. Et vanlig blybatteri er ikke egnet til et ordinært solcelleanlegg på hytta.

AGM batteri

Dette er et batteri som i grunn er veldig likt et vanlig blybatteri, men det er bundet på en annen måte. Det gjør batteriet mer egnet for f.eks solcellepanel. Det tåler flere utladninger og flere sykluser. Det kan også brukes som et startbatteri, men det er noe mer kostbart enn et tradisjonelt bly/syre batteri.

GEL batteri

Dette er en type batteri som er veldig likt et vanlig blybatteri men har mye mer motstand. Det betyr at det ikke egner seg særlig godt til å starte apparater som krever mye strøm som f.eks en varmeovn eller lignende. Hvis det er stort nok så kan man bruke GEL batteri på lik linje som med andre typer batterier

Ofte stilte spørsmål om solcellepaneler til hytte

Vi i Solcellepaneler.com får ofte spørsmål fra våre besøkende om solcellepaneler til hytte. Nedenfor har vi samlet de meste spurte spørsmålene om solcellepaneler til hytte. Dersom du ikke skulle få svar på det du lurer på så må du gjerne ta kontakt med oss på kontakt@solcellepaneler.com. 

Dette er et viktig spørsmål men som vi ikke har et definitivt svar på. Det er flere ting som spiller inn på strømproduksjonen på din hytte. Det første er det vi nevnte ovenfor med lokasjon og estimat på produksjon. En annen viktig faktor her er størrelsen på ditt anlegg. Det går an å optimalisere og maksimere produksjon hvis man har et stort solcelleanlegg men dette er avhengig av hvilken type solcellepaneler du velger og hvor mange solcellepaneler du har. Du vil kunne få et estimat på dette før du bestiller dine solcellepaneler.

Det er slik at jo mer du investerer i solcellepaneler, jo mer strøm vil du produsere som regel. Det er gjerne en vurdering du gjør når du ser på forskjellige typer solcellepanel til hytte. Hvor stort solcelleanlegg du kan ha for å få en optimal produksjon er avhengig av flere faktorer. Dersom du  

Det kommer helt an på hvor stort solcelleanlegg du ønsker og hvordan type paneler du velger. Prisene for et lite solcelleanlegg på en hytte med solcellepaneler uten tilkobling til strømnettet. Dersom man ønsker et skikkelig solcelleanlegg som er tilkoblet strømnettet så begynner de på rundt 40000, men det er normalt å bruke rundt 100 000,- per anlegg. 

Hvis man ønsker solcellepaneler som takstein så må man f.eks regne med å investere mer men da blir produksjonen av strøm betraktelig større.  Det kan i tillegg være noen andre faktorer som form på taket og lokasjon som kan gi noen prisforskjeller. Et eksempel på noe som kan gjøre at prisen blir mer kostbar er hvis du skal montere solcellepaneler på en hytte med torvtak eller lignende.  Dersom du lurer på hvor mye det vil koste å installere et solcelleanlegg på din hytte så anbefaler vi at du finner en montør i nærheten av deg her. 

Hyttetak er veldig forskjellig. Noen har blikktak, noen har vanlig takstein og veldig mange har torv. Veldig mange tror at dette kan bli en utfordring og velger derfor ikke å investere i solcellepanel til hytten. Dette er selvfølgelig forståelig ettersom hytta skal være innenfor tradisjon og tro. Det finnes utrolig mange gode løsninger på nettopp dette. Det finnes rammer som kan bygges inn rundt torvtak og det finnes f.eks løsninger som solcelletakstein som kan ta seg veldig godt ut på spesielt nyere hytter. 

Ja og nei. Det kommer an på hvordan området din hytte ligger i. Ofte så er hyttefelter litt mer regulerte enn vanlige boliger, for å beskytte landskapet. Her møter ofte hytteeiere litt motstand dersom man ikke tar hensyn til “stilen” når man skal kjøpe inn solcellepaneler. Vi anbefaler at alle ringer kommunen og hører først. Da finner man fort ut om man må søke eller ikke. Dersom man har en eldre hytte som er vernet eller ligger i det “offentlige rom”så må man søke. For de fleste med hytteeiere så vil det derfor være fritt frem med solcellepaneler.

Dersom du velger en lokal tilbyder av solcellepaneler til din hytte så vil de vite reglene men vi anbefaler alle å ta en rask telefonen til kommunen der hytten ligger. Spør om det er fritt frem for å installere solcellepaneler og spør om eventuelle krav.

Det finnes i dag mange nettbutikker som selger solcellepaneler til din hytte dersom du ikke skal være tilkoblet strømnettet. Vi har samlet de beste aktørene for deg som ønsker å kjøpe solcellepaneler til din hytte i vårt system. 

Dersom du ønsker solcellepaneler til din hytte som er tilknyttet strømnettet så anbefaler vi deg at du finner en lokal aktør med gode anmeldelser. Du finner en god oversikt her!

Et solcelleanlegg på hytta som ikke er koblet mot strømnettet for videresalg har oppgaven å produsere nok strøm mellom dine besøk uten å gå tom for strøm. Derfor avhenger behovet for størrelsen på ditt anlegg med hvordan ditt behov for strøm er.

Noen velger å koble opp flere solcellepaneler for å dekke inn energibehovet. Så finnes det de som har solcellepanel i kombinasjon med et aggregat som da gjerne lader batteriene. Hvis du har et miljøaspekt ved at du ønsker å produsere din egen strøm så vil kanskje ikke et aggregat være ideelt.

Vi anbefaler at alle velge et solcellepanel og en batteripakke som de tror at dekker behovene de har. Det er ikke vanskelig å skalere opp dette senere hvis du skulle ha behov for mer strøm. Da kan man legge til flere solcellepaneler og øke batterikapasiteten.

Nei før så var det slik at  i motsetning til solcellepanel på hus så kan du montere disse helt selv. Nå har det kommet nye regler som gjør at du skal ha en autorisert elektriker som skal montere ditt solcelleanlegg. Eneste unntaket er veldig små solcelleanlegg som kun gir strøm til en lampe eller lignende. Samtidig så er det veldig mange som foretrekker å bruke en elektriker for å montere opp så alt blir korrekt. Veldig mange som monterer selv opplever at solcelleanlegget på hytta svikter grunnet feil montering. Det kan være at det ikke fungerer eller at ikke kontaktpunktene fungerer.

Vi anbefaler at man får profesjonell hjelp på montering , spesielt hvis det gjelder et større anlegg. Man skulle trodd at det kostet mye penger å montere opp, men det er stort sett gjort på noen timer. For et normalt off-grid solcelleanlegg så tar det gjerne 2-3 timer å montere opp. Hvis du skal ha stikkkontakter så kan det selvfølgleig ta noe lenger tid.

Det finnes i dag flere aktører som i dag selger solcellepanel og batterier. Hvilken aktør du velger er avhengig av hvilket budsjett du har og hvilket behov du har. Vi hjelper deg gjerne med å finne den beste butikken og montøren som finnes i nærheten av deg. Vi prøver nemlig å samle alle montører og tilbydere av solcellepaneler på en plass. Klikk her for å finne en montør av solcellepanel til din hytte nærmest deg!

Ja du kan selvfølgelig kombinere din egen vindmølle med sollcellepanel. Veldig mange bruker dette som en ekstra kilde til strøm på vinteren når det ikke er så mange soldager i året.

Det du skal være oppmerksom på er at vindmøller kan være søknadspliktig til forskjell fra solcellepaneler. Husk derfor å alltid sjekke med din kommune

Hva slags utstyr trenger jeg til solcellepaneler til hytte?

Når du skal få installert et solcelleanlegg på din hytte så er det noen ting du trenger. De aller fleste hyttebutikker selger pakker med alt du trenger. Vi har laget noen guider på de forskjellige produktene:

Batterier til solcellepanel 

Omformer 12v til 230v

Regulator til solcellepanel

Solventilator 

Støtteordninger for solcellepaneler til hytte

Dersom du investerer i et solcelleanlegg til din hytte så kan du få støtte av ENOVA. For å kunne få støtte fra ENOVA  så må  man bli plusskunde. Det betyr at man må koble opp solcelleanlegget til strømnettet å inngå en avtale med ditt strømselskap om å selge energien anlegget ditt produserer. I tillegg så må anlegget være montert etter alle regler og være installert av en godkjent el-installatør. Man må legge ut for anlegget selv først og man kan få refusjon når det er godkjent. Du kan velge selv om du ønsker å få refusjonen i skatteoppgjøret eller i et eget oppgjør.

Vi vet ikke grunnen til at det er slik. Dersom du har en ny hytte som allerede er koblet på strømnettet så kan du lese mer om hvordan du kan få støtte til solcellepanel her. Til gjengjeld så er det gjerne slik at et solcelleanlegg til hytte som ikke er tilkoblet strømnettet gjerne er rimeligere enn et solcelleanlegg som er tilkoblet strømnettet. 

Husk dette når du skal montere solcellepaneler til hytte

Det viktigste når du skal montere solcellepaneler er å velge riktig plassering i sør. Velg den plassen der det er mest og lengst sol. Et lite tips kan være å montere solcellepanel på en vegg du kan rotere med solen. På sommeren så vil ikke det ha noe særlig funksjon men vinterstid så kan det være svært smart for å få mest mulig ut av det lyset som er. Husk også at solcellepaneler produserer strøm om vinteren og det kan derfor være lurt å plassere solcellepanelene på en måte så du enkelt får børstet av snø og is på vinteren.

Vi vet at veldig mange fortsatt monterer solcellepaneler til hytten selv og her vil vi komme med en anbefaling. Bruk fagpersonell slik at du kan sikre et trygt solcelleanlegg og ikke minste sikre høyest mulig produksjon fra ditt solcelleanlegg.  

Kombiner solenergi med andre typer energi

Solenergi fungerer utmerket for de aller fleste som ønsker enkel tilgang på strøm. Likevel så vet vi at vinteren er kald og det er kortere tid med lys. Dette gjør at en hytte med solcellepanel på vinteren kan gå tom for strøm. Da kan man lade batteriene på nytt eller man kan bruke alternative former for å kompensere for energitapet. Det er stadig flere som kombinerer solcellepanel med et strømaggregat eller vindmølle til hytte. Dette kan gjøre en hytte med solcellepanel mer robust og ikke minst sikre at man kan kjøre akkurat de apparatene man vil uansett hvor mye man har på batteribanken. 

I tillegg til å kombinere andre tiltak så burde man se på muligheten for å bruke andre metoder for å redusere bruken av strøm. Det kan f.eks være veldig nyttig for en del å investere i solcellelamper for å spare strøm til andre mer viktige oppgaver. 

Noen siste tips til deg som skal installere solcellepaneler til din hytte

Når man skal installere solcellepaneler på hytta så er det veldig viktig at man kartlegger behovet for strøm først. Hvis man ikke har innlagt strøm til hytta så vil forbruket være med å bestemme hvilket anlegg man faktisk burde velge. Det er ikke få ganger vi i Solcellepaneler.com får spørsmål fra hytteeiere som opplever å ha underdimensjonert anlegget for bruket. 

Hvis du er usikker på hva du trenger så anbefaler vi deg å gå i dialog med en leverandør av solcellepaneler (som du finner her). Planlegg solcelleanlegg til din hytte etter hvilke behov du har. Da unngår man å gå tom for strøm som er veldig irriterende og ikke minst så unngår man uheldig slitasje på anlegget.

Sjekk prisen på en kommersiell installasjon

Fyll ut vårt enkle skjema for å få et uforpliktende tilbud på
solcelleanlegg til ditt virksomhet. Vi setter deg i kontakt med dyktig
leverandør som er i ditt område. Gratis og helt uforpliktende.