[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_post_title meta=”off” featured_image=”off” _builder_version=”4.0.6″ hover_enabled=”0″][/et_pb_post_title][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.0.6″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″]

Det blr stadig viktigere for den norske stat og kommuner rundt i landet å tenke miljø. Dette gjelder spesielt når man skal bygge nytt og planlegge for fremtiden som kommer. Det er selvfølgelig veldig mange miljøtiltak som i dag er en del av større offentlige bygg, men solenergi blir et stadig viktigere tiltak for både store og små offentlige bygg. De siste årene så har det vært en økende interesse for grønne investeringer og ikke minst meninger. Med MDG i spissen så har flere kommuner nå planlagt solcelleanlegg på eksteriende og nye bygg.

Fordelen med solcellepaneler på offentlig bygg er at disse ikke blir målt på lønnsomheten på samme måte som man gjøre når man skal ha solcelleanlegg på et næringsbygg. Når et offentlig bygg får solcellepanel så er det symbolske like viktig som produksjonen av strøm. Ikke misforstå oss, det er selvfølgelig viktig at investeringen gir avkastning men det er viktig å måle den symbolske verdien av at det offentlige investerer i solcellepaneler.

Hva slags offentlige bygg kan ha solcellepanel?

Det er ikke noe unntak her, de aller fleste offentlige bygg kan få solcellepaneler. Det er likevel gjerne på nybygg at store større solcelleanlegg blir realisert. Dette er fordi det er en del tilpasninger som må gjøres på noen bygg.  Eksempler på typiske bygninger som kan få solcellepanel i fremtiden er: 

  • Rådhus
  • Biblotek 
  • Sykehus
  • Skoler
  • Barnehager 
  • Kontorer 

Det er selvfølgelig noen lokale forhold som kan gjøre at et offentlig bygg ikke egner seg godt til solcellepaneler. Det kan være at det er lite lys der eller at det vil bli for kostbart å installere på nåværende bygg. Inntil nå har det vært veldig vanlig å installere solcellepaneler på nye offentlige bygg men vi ser nå at eldre eiendommer gjerne blir oppgradert med solcellepanel. Blant kjente offentlige bygg som vi vet at det vurderes solcellepanel på er både Rådhuset i Oslo og Stortinget. Dette er gode eksempler på offentlige bygg hvor det vil ha en stor symbolsk verdi å benytte seg av solenergien. 

Eksempler på offentlige bygg med solcellepanel?

For bare noen få år siden så var det svært få offentlige bygg med solcellepanel men nå er det et stadig økende antall bygg som får solcellepaneler. I 2014 så fikk Tynset kommune veldig mye oppmerksomhet på grunn av at de installerte solcellepaneler. På de siste 5 årene så har utviklingen gått veldig raskt. 

For å nevne noen: 

Horten VGS Skole, Horten

Familiens Hus, Osterøy 

Heimdal VGS, Trondheim 

Fossum Barnehage, Oslo 

Det finnes selvfølgelig mange flere prosjekter og hvis du ønsker at ditt bygg skal komme på denne listen så må du gjerne ta kontakt med oss på kontakt@solcellepaneler.com

Hvordan begynne å hente inn tilbud på solcellepanel til offentlige bygg?

I Norge så skal de fleste offentlige anskaffelser ut på anbud for å få en rettferdig pris og gi alle like stor rett til å få kontrakten. Det kan likevel være lurt å gjøre litt undersøkelser på forhånd om hva man trenger, forventer og ikke minst se litt hvordan andre prosjekter har blitt gjort tidligere. Det finnes heldigvis et veldig godt knippe selskaper som alle har erfaring med større installeringer av solcellepaneler og på en smakfull måte. 

Vil det lønne seg med solcellepaneler?

Dette er et veldig godt spørsmål men ja i de aller fleste tilfeller så vil solcellepanelet betale seg ned over tid. Innen 15 år så bør hele anlegget være betalt ned men det kan være faktorer som endrer forutsetningene for dette. Dersom strømprisene fortsetter å stige hvert år så kan man regne med at det kommer til å ta ennå kortere tid.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.29.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.29.3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]