Energilagring kan være det neste innenfor solenergi og andre typer alternativ energi. Selv om vi har hatt batteri-teknologi tilgjengelig i mange år så er det først nå i senere tid at energilagring har blitt mulig rent teknisk og økonomisk.
I denne guiden så forteller vi deg alt du trenger å vite om energilagring både i kombinasjon med solcelleanlegg og andre typer energikilder.
Innholdsfortegnelse
Hva er energilagring?
Enkelt forklart er energilagring muligheten til å fange opp energi og spare det til bruk på et senere tidspunkt. Lagringsenheter kan spare energi i mange former (f.eks. kjemisk, kinetisk eller termisk) og konvertere dem tilbake til nyttige energiformer som elektrisitet. Det foregår en voldsom utvikling på dette feltet og det finnes i dag flere forskjellige måter å lagre energi:
- Mekanisk energilagring
- Termisk energilagring
- Elektrisk energilagring
- Kjemisk energilagring
Energilagring kan være nøkkelen til at solcellepaneler blir super lønnsomt
Hvis du snakker med en nordmenn som ikke har solcellepanel på sitt hus så vil dette med at man produserer strøm når strømmen er billig på sommeren men må kjøpe strømmen når prisen er høy. Med energilagring så slipper man å tenke på nettopp dette. Da kan man lagre strømmen når den er billig å kjøpe for å heller forbruke når prisen er høy.
Det som inntil nå har stoppet denne utviklingen har vært at prisene på batteriteknologi har vært så høy at det ikke er lønnsomt. Nå er det en enorm utvikling i batterier og produksjon av batterier så vi vil nok derfor se at batterier kan bli lønnsomt og da er dette en naturlig del av et solcelleanlegg.
Hvilke typer solcelleanlegg bruker energilagring i dag?
Energilagring er i Norge mest brukt av hytter med solcellepanel men vi ser også at flere som satser på solenergi i landdbruket benytter seg av batterier i større grad. Enkelte næringsbygg har hatt piloter med energilagring.
Hvis vi ser litt videre ut i Europa så er det blitt nokså vanlig å kombinere batterier med solcelleanlegg i hus. Dette er fordi strømmen er mer kostbar og det blir derfor mer økonomisk å investere i batterier slik at man kan lagre strømmen.
Hvordan ser fremtiden ut til energilagring i Norge med solcelleanlegg?
Med stadig økende strømpriser og en eventyrlig rask utvikling i batteri-teknologi så er det ikke umulig å se for seg at energilagring blir en viktig komponent i et solcelleanlegg i Norge. Spesielt spennende er det å se på utviklingen som skjer rundt elbiler. Siden elbiler har en ganske kraftig batteripakke som står i ro store deler av døgnet så ser man nå på løsninger for å benytte seg av disse til å lagre strøm.
Digital energilagring kommer for fullt
En annen type energilagring er det som kan gjøres over internett med kjøp/salg av strøm. Hvis dette blir sofisitikert nok så er det ikke sikkert at man trenger å lagre strømmen. Det finnes i dag flere løsninger fra strømselskaper og lignende men disse er ikke gode nok. Det finnes f.eks. noen prosjekter som innebærer at det opprettes en digital valuta som styres av strømprisen. At man som privatperson skal sette inn i dette er nok lite sannsynlig men at det kan bygge tjenester rundt dette som gjør at man kan lagre energi digitalt i verdier er nok helt klart en del av fremtiden.
Norske energilagrings prosjekter
Campus Evenstad har i samarbeid med Solcellespesialisten laget et anlegg med batterier som skal brukes ved strømbrudd og lignende.
Sandbakken Micronett er et pilotprosjekt som har solceller og vindmøller i kombinasjon med energilagring.
I Drammen så har de et prosjekt med energilagring i grunnenen. Prosjektet heter GeoTermos. Dette er et prosjekt i regi av Drammen Eiendom som er eid av Drammen Kommune. NTNU har vært med på prosessen og anlegget blir ansett som et “pioner” prosjekt innenfor energilagring i Norge.