Hvis man har investert i solcellepaneler eller planlegger å investere i et solcelleanlegg til sitt hus så er det veldig viktig å finne ut hvilken strømavtale man bør ha. For når ditt hus blir et lite kraftverk så trenger du en aktør å selge strømmen til. Akkurat som på vanlig strømavtaler så er det store variasjoner i prisen du får på strømmen du kjøper og strømmen du ønsker å selge. Dette kalles en plusskunde-avtale.
For er det en ting som er viktig om du har investert penger og tid i et solcelleanlegg så er det å få det så lønnsomt mulig. Selv om det er veldig små marginer som gjerne skiller de beste plusskunde-avtalene fra hverandre så blir dette over tid en betydelig sum.
Om du ønsker den beste plusskunde-avtalen til en hver tid så anbefaler vi deg at du faktisk sjekker vilkårene du har på din plusskunde-avtale minst en gang i året. I vår gjennomgang av hvilke plusskundeavtaler som er best så kom vi frem til at det er veldig mange gode tilbud den første perioden eller opp til en gitt produksjon. Det kan derfor se ut som om det vil være mye penger i å forhandle og bytte leverandører ofte.
Vi skal holde denne guiden oppdatert hver eneste måned, men det kan skje endringer som selv ikke vi får med oss.
Skulle du oppdage noen feil eller ha noe å tilføye så anbefaler vi at du tar kontakt med oss på kontakt@solcellepaneler.com.
La strømselskapene konkurrere om deg!
Hvilket selskap har best plusskunde avtale?
Først, strømprisen selskapene opererer med endrer seg hele tiden. Dersom du har lav produksjon av strøm og et høyt forbruk av strøm så vil det omtrent nesten alltid lønne seg å velge en aktør som Tibber. De kjøper hele tiden billigst mulig strøm så det vil omtrent alltid lønne seg. Så for deg som har et lite solcelleanlegg og ganske høyt forbruk så vil den beste plusskunde-avtalen være Tibber. Der får 100 øre per kwh, helt til du når en produksjon på 1000 kwh.
For deg som har en større produksjon og selger mye så er det definitivt Midt Energi som har den beste ordningen for deg de første 12 månedene med produksjonen. De betaler 1 krone og 10 øre per kwh på de første 8000 kwn du produserer det første året. Etter denne perioden så blir du satt over på en avtale som operer med NordPool sine spotpriser.
Fjordkraft har en annen løsning som de kaller for “virutelt batteri” eller “batter i skyen”. Dette er en løsning som lar deg enkelt kunne lagre strømmen du produserer i en app. Du kan selge denne når du selv ønsker det innen 18 måneder. Dette kan være en veldig god ordning nå som strømmen er veldig billig å kjøpe, hvis du kan gjøre uttak av den samme strømmen når prisen går opp så kan dette være veldig lønnsomt. På den andre siden så blir dette litt som gambling med strømprisen.
Hvordan finner jeg den beste plusskunde avtalen?
Alle ønsker å få den beste plusskunde-avtalen som er på markedet og det er dessverre ikke like enkelt å finne hvilken som er best. For dette avhengger i stor grad av hvilket forbruk du har selv og hvor mye strøm du produserer. I tillegg så er det noen som i tillegg har noen særskilte regler som maksgrenser som gjør at det lønner seg for mindre solcelleanlegg men ikke for større solcelleanlegg.
På grunn av høye strømpriser så har en del selskaper revidert sine betingelser for 2022. Det betyr at om du prøver å finne den beste plusskundeavtalen i 2022 så må du lese vilkår nøye.
Kan jeg velge hvilket som helst selskap for kjøp og salg av strøm?
Ja, du står helt fritt til å velge hvilket strømselskap som du ønsker og det er absolutt lov å forhandle ned prisen. Vi anbefaler alle å ta kontakt med strømselskapet direkte for å kunne få de beste prisene som er på markedet.
Kan jeg kombinere plusskunde med fastpris på strøm?
Med de høye strømprisene som har kommet de siste månedene så vurderer stadig flere fastpris på strøm. Hvis man da i tillegg er plusskunde så skal man ha tunga rett i munnen. Det er nemlig slik at flere selskaper tilbyr ikke dette og noen gjør dette.
I tillegg så skal alle vilkår oppfylles. Så om du ønsker fastpris på strøm og er plusskunde så bør du ta kontakt med strømselskapet for å sjekke om dette stemmer først.
Ofte stilte spørsmål om plusskunde-avtaler
Selv om det stadig blir flere nordmenn som anskaffer seg solcellepaneler så er det veldig vanskelig å finne riktig og god informasjon om det å være plusskunde. Derfor har vi samlet opp det meste vi har funnet av spørsmål rundt det å være plusskunde.
Hvis du har et spørsmål som ikke er dekket så må du gjerne sende inn dette på kontakt@solcellepaneler.com
En plusskunde er en strømkunde som periodevis produserer mer strøm enn de forbruker selv. Strømmen man produserer men ikke forbruker blir deretter solgt videre til strømnettet og man blir kompensert for dette.
Du kan finne mer informasjon om definisjonen av en plusskunde på NVE sine nettsider.
For å bli plusskunde så må du kontakte et strømselskap som tilbyr denne formen for avtaler. De aller fleste strømselskaper tilbyr en ordning for deg som ønsker å selge overskuddet fra din egen produksjon.
Her er noen av selskapene som tilbyr plusskunde-avtaler:
Du må ha et godkjent solcelleanlegg som er installert av en godkjent elinstallatør. I tillegg så må du ha en AMS-måler. De aller fleste norske husstander har fått installert AMS-måler nå på nettselskapet regning.
Ja for å få støtte av ENOVA så må du ha et godkjent solcelleanlegg og signert en plusskunde-avtale med et selskap. Du kan lese mer om ENOVA-støtten her.
Som plusskunde kan du produsere maks 100 kWh per time netto innlevert. Dette er satt av NVE og det er mange som ønsker å endre dette. Hvis man sender ut mer enn dette så blir reglene endret og du er per definisjon ikke en plusskunde. For de aller fleste vil dette være mer enn nok men for større næringsbygg med solcelleanlegg så kan dette være problematisk.
For å selge strømmen man produserer så må man selvfølgelig være plusskunde. Når dette er gjort så skjer veldig mye av seg selv. Strømselskapet vil gjøre en avregning på produksjon/forbruk.
Du betaler nettleie på strømmen du kjøper men på strømmen du selger så vil du få kompensert for avlastningen din produksjon din gjør. I mangel på et bedre ord så la oss kalle dette omvendt nettleie.
Per i dag så vil det å kjøpe inn batterier til å lagre strømmen ikke være økonomisk i forhold til en plusskunde-avtale. Det er forventet en formidabel utvikling på batterier over de neste årene så dette kan endre seg raskt.
Du bør sjekke at det ikke er noen urimelig punkter og at prisene du får er gjelden i en lengre periode. Det har vært tilfeller hvor strømselskaper har kommet med “lokketilbud” og deretter endre dette i etterkant.