Vi har alle sammen skjønt at vi alle må gjøre tiltak for å redusere vårt klima-avtrykk. Solcellepaneler blir av mange ansett som en del av løsningen på problemet. Det er få energikilder som er like passive og ikke minst grønne som solcellepaneler. Den store miljøutfordringen er gjerne når man faktisk produserer solcellepanelene.
Hvor mye CO2 slippes ut når man produserer solcellepanel?
Ofte stilt spørsmål
Dette er et spørsmål vi gjerne får fra de som vurderer solcelleanlegg til næringsbygg. For selv om det helt uten tvil er miljøvennlig så er det mange som spør om produksjonen. Spesielt fordi solcellepaneler gjerne er produsert i Kina hvor vi vet at kullenergi er en stor synder.
For å finne ut hvor mye C02 slippes ut når man lager solcellepaneler så er det greit å se på hvor mange gram CO2 som slippes ut per kilowatt man produserer. Et solcellepanel slipper ut 50 gram CO2 per kilowatt de 3 første årene. Etter dette så er “gjelden” betalt ned hvis man sammenligner med energi fra f.eks kull. I Norge så vil dette selvfølgelig være litt annerledes siden vår primær-energikilde er den grønneste du kan få, vannkraft. Nå har det likevel blitt slik at Norge eksporterer strøm til andre land som f.eks England og du vil dermed indirekte være med på å gjøre strømmen grønnere i totalen.
Den største utfordringen for solcellepaneler er hva som skjer når panelene har gjort jobben sin og skal fjernes. Solcellepaneler til hus leveres med en produksjonsgaranti på 25 år og etter dette så er det usikkert hva som skjer. Dette kan by på store problemer men heldigvis så vet vi at flere selskaper jobber med å nettopp kunne gjenbruke panelene på en eller annen måte.