Det kan være fristende å importere solcellepanel selv, fremfor å kjøpe et solcelleanlegg via et firma i Norge. Den største motivasjonen for dette er som regel å spare kostnader. Man kan potensielt spare opptil 50–70 % av kostnadene med egenimport.
En annen grunn for at noen kan foretrekke egenimport av solcellepanel, er at utvalget ofte er større når man bestiller fra utlandet.
Men før du i det hele tatt vurderer å importere solcellepanel selv, kan det være greit å tenke over hvilke ulemper dette kan medføre.
Import av solcellepanel fra utlandet
Dersom man importerer solcellepanel fra et firma i utlandet, innebærer gjerne dette at man bestiller produktet via internett. Enkelte har for eksempel bestilt solcellepanel fra Kina, Tyskland eller andre land.
I mange tilfeller kan produktene man mottar være velfungerende og billige, men dette er dessverre ikke alltid tilfelle.
Ulemper knyttet til egenimport av solcellepanel
Det å importere solcellepanel selv gjøres gjerne dette i god tro om at produktet er av god kvalitet, samtidig som at man kan spare penger. Mange har imidlertid hatt negative opplevelser i etterkant av installasjonen.
La oss se nærmere på de viktigste grunnene til å ikke importere solcellepanel selv.
Stor risiko
Den største ulempen med egenimport av solcellepanel, er at man tar en stor risiko. Selv om du kan spare penger på å bestille solcelleanlegget fra utlandet, kan man risikere kostnader knyttet til reparasjon eller utbytninger i etterkant – om anlegget er av dårlig kvalitet.
Teknisk Ukeblad har blant annet skrevet om at billige, kinesiske solcellepaneler kan føre til en bølge av søksmål, siden mange av panelene har vist seg å ikke fungere som de skal.
Dersom man har bestilt solcellepaneler på egen risiko fra utlandet, kan det være vanskelig å få erstatning eller opprette garantisak. Det kan også hende at firmaet du bestilte hos er vanskelig å kommunisere med eller å kontakte, siden de er i utlandet.
Installatøren kan ikke gi garanti
Når man skal installere et solcellepanel, er det anbefalt at dette gjøres av en godkjent, profesjonell aktør. Dette er også nødvendig å kunne dokumentere dersom du skal søke om økonomisk støtte gjennom Enova.
En av grunnene til at man bør bruke fagfolk til installasjonen, er at man kan få garanti og reklamasjonsrett på solcellepanelet. Har du imidlertid bestilt solcelleanlegg fra utlandet som montøren ikke kan «gå god for», mister du kanskje disse rettighetene.
Skulle det vise seg å være noe feil i etterkant av installasjonen, kan du derfor oppleve å stå på bar bakke.
Vanskelig å bedømme hva som er gode eller dårlige produkter
En annen ulempe ved å importere solcellepanel selv, er at det kan være vanskelig å vite hva slags produkter man skal velge. Om du bestiller hos en norsk aktør, kan du som regel få gode råd og anbefalinger om kvalitetssikrede produkter.
Bestiller du på egen hånd fra utlandet, kan det være vanskelig å orientere seg. Hvilke aktører er seriøse og pålitelige? Det å handle på nett fra utlandet innebærer alltid en viss risiko for svindel og misnøye.
Siden solcelleanlegg er en stor og ofte dyr investering, er det veldig viktig å velge produkter av høy kvalitet. Da kan du potensielt få glede av solcellene i mange år fremover, noe som ikke nødvendigvis er tilfelle om du har bestilt et dårlig produkt fra utlandet.
Du trenger riktig dokumentasjon for å få Enova-støtte
Som privatperson kan man motta Enova-støtte på opptil 47 500 kroner når man installerer solcellepaneler. Enova setter imidlertid strenge krav til dokumentasjon av arbeidet som er utført.
Du trenger blant annet fakturadokumentasjon for selve anlegget, så vel som fakturaer for utført arbeid, materialkostnader og lignende. Dokumentasjonen kan heller ikke være eldre enn 20 måneder.
Igjen vil dette kunne gjøre det risikabelt å importere solceller fra utlandet. Dersom du ikke skulle motta tilstrekkelig dokumentasjon for produktene du har kjøpt, kan du risikere å ikke få Enova-støtte.
Importavgifter og deklarering
Når man bestiller ting fra utlandet, må man også regne med å måtte betale tollavgifter og deklarere tolldokumenter. Dette kan ikke bare utgjøre ekstra kostnader du ikke hadde tatt med i beregningen, men også forsinke prosessen.
Nøyaktig hvor store disse kostnadene blir, kan også være utfordrende å kalkulere seg frem til. Grunnen til dette er at tollavgiftene avhenger av hvorvidt firmaet du bestiller fra er med i VOEC-registeret eller ikke, samt verdien på varen.
Sikkerhetskrav
I Norge så skal kun godkjente produkter selges og hvis man importerer selv uten kunnskap om dette så kan konsekvensene bli fatale. I tillegg så kan det påvirke begrensninger i forsikringer eller en hel avkortning.
Bestill solcellepanel gjennom et pålitelig firma i Norge
Dersom du planlegger å installere solcelleanlegg, er det anbefalt å ta kontakt med et norsk firma fremfor å velge egenimport fra utlandet. Du kan da føle deg trygg på at du får god hjelp og produkter av høy kvalitet. Det er veldig enkelt å sjekke pris på solcellepaneler selv – alt du trenger å gjøre er å bruke vår solcellekalkulator her.
En annen fordel med å bestille solceller fra et norsk firma, er at du unngår kommunikasjonsproblemer. Og skulle det vise seg å være noe feil med produktet i etterkant, kan du være trygg på at du har reklamasjonsrett og/eller garanti.