Tilhører du gruppen av mennesker som leser overskriften på en artikkel og drar en konklusjon med utgangspunkt i informasjonen du tror du får fra den? «Åja, så solcellepaneler er mer effektivt i Lofoten enn i Bergen? Da trenger ikke jeg bruke tiden min på å fundere på det!»
Sjekk pris på solcellepaneler på ditt hus her – det tar under 5 minutter og er helt uforpliktende!
Hvis dette er en beskrivelse som passer på deg, så er det veldig synd. For det er faktisk slik at man går glipp av veldig mye nødvendig informasjon ved å gjøre ting på den måten. I stedet bør man ta seg tid til å lese hele artikkelen, for da ville man visst at solcellepaneler er like effektivt i Bergen som de er i Lofoten.
Som de fleste vet er Bergen en by som regnes for å være en del av «Vestlandet». I tillegg er Bergen kjent som byen med flest regnværsdager i løpet av året. Forskning viser at det regner gjennomsnittlig 231 dager i året i Bergen. Og et år består, som de fleste vet, av 365 dager.
Det siste tiåret har det vært stort fokus på å finne alternative måter å produsere strøm på. Og installasjon av solcellepaneler har vært blant de mest populære. Men er solcellepaneler like effektivt uansett hvor man bor i dette langstrakte landet. Vil solcellepaneler på for eksempel Vestlandet være lønnsomt?
Slik er klimaet på Vestlandet
Lønner solcellepaneler seg på Vestlandet? Hvorfor er dette et spørsmål så mange stiller seg selv? Det henger sammen med det vi nevnte innledningsvis om antall regnværsdager i Bergen i løpet av et år.
Det skal godt la seg gjøre at andre byer, tettsteder, bygder eller øyer på Vestlandet klarer slå Bergen på dette området, men det er heller ikke poenget. Selv om Bergen er den vestlandske byen med flest regndager, så er det vestlandske klimaet ganske likt overalt.
Det vestlandske klimaet kjennetegnes av at det er kaldt og at det regner ofte. Det er også relativt lite sol – i hvert fall i vinterhalvåret.
Slik fungerer solcellepaneler på Vestlandet
Det er imidlertid ikke bare klimaet på stedet hvor du bor som spiller en rolle. For eksempel så kan det være lurt faktisk å sette seg inn i hvordan solcellepaneler fungerer før du tar en endelig avgjørelse på hva du skal gjøre.
Selv om Vestlandet gjerne har et vått og kaldt klima, så handler ikke installasjon om solcellepaneler kun om det. Her er noen av faktorene som du er nødt til å ta hensyn til og reflektere over i forbindelse med installasjon av solcellepaneler generelt:
- Lokale solforhold
- Hvilken himmelretning anlegges monteres
Siden det heter solcellepanel er det enkelt å tro at man er avhengig av at det er sol hele tiden for at solcellepanelene skal produsere energi. Men det er faktisk ikke slik det fungerer i praksis. Ja, direkte sollys er et stort pluss, men solcellepaneler produserer også energi selv om himmelen er delvis skyet.
I tillegg er det viktig å huske på at solcellepaneler er en kostbar investering – uansett hvor du befinner deg. I den forbindelse er det flere faktorer enn klima som bestemmer om det lønner seg å installere solcellepaneler eller ikke, for eksempel valg av utstyr og pris. Det er viktig at utstyret du velger har høy kvalitet og en gunstig pris. Nå finnes det heldigvis flere forskjellige måter man kan finansiere solcellepaneler, leasing av solcellepanel er en mulighet eller man kan låne penger til solcellepanel.
Er solcellepaneler lønnsomt på Vestlandet?
Kan det være en god idé å installere solcellepaneler dersom man bor på Vestlandet? Vil det være lønnsomt i det hele tatt?
Veldig mange tenker automatisk NEI når de blir stilt dette spørsmålet, men dette er faktisk feil. Det spiller ingen rolle om du er bosatt et sted på Vestlandet, eller om du bor i utkanten av Oslo. Solcellepaneler er lønnsomt uansett – også på Vestlandet!