Det er mange norske selskaper som velger å investere i grønn energi. Dette skyldes både høye strømpriser et økende fokus på miljøvennlige energiløsninger. I tillegg er det i noen tilfeller mulig å få statlig Enova-støtte.
Blant de grønne tiltakene mange har fått opp øynene for, er solceller. Bedrifter og organisasjoner med solceller på taket kan potensielt oppnå store reduksjoner i strømkostnadene, og samtidig produsere bærekraftig energi.
Noen norske selskaper som har investert i solceller
I Norge står næringslivet for en stor del av det totale klimautslippet, og det har derfor vært et økende fokus på hva slags tiltak bedrifter kan gjøre for å bli grønnere.
Både innen statlig og privat næringsliv er det derfor aktører som har valgt å installere bærekraftige energiløsninger som solceller. Vi skal her se nærmere på noen av dem!
ASKO
ASKO er Norges største og mest kjente grossist i kategorien næringsmiddel, og står for matleveranser til NorgesGruppen sine mange dagligvarekjeder. Både Meny, Kiwi og Spar er blant butikkene ASKO leverer til på daglig basis.
Det er derfor ingen overraskelse at ASKO har store og energikrevende lokaler og lagerbygninger. Grossisten inngikk i 2013 et kommunalt samarbeid med Oslo, der målet var å bli mer klimavennlig.
Dette har resultert i at ASKO blant annet har to bygg med enorme solcelleanlegg. Totalt utgjør disse solcellene mer enn 15 000 m2, fordelt på to tak med 7 600 paneler hver.
For å sette dette i perspektiv, vil solcellene til ASKO kunne produsere nok strøm til å dekke strømbehovet til 75 gjennomsnittlige eneboliger. Målet til ASKO er å være selvforsynt med strøm, og selskapet er allerede på god vei!
Rema 1000
Som en av Norges største dagligvarekjeder, er også Rema 1000 sitt ansvar bevisst når det kommer til benyttelse av miljøvennlige tiltak. I 2019 kunne kjeden avsløre at de nå har gjort landets største enkeltinvestering i solceller.
Kjeden har blant annet et solcelleanlegg på 13 000 m2 på taket til lagerbygningen i Vinterbro. Dette anlegget kan produsere strøm nok for så mye som 120 eneboliger, og kan nesten betraktes som et eget kraftverk.
Skagerak Arena
Skagerak Arena i Skien, hjemmestadion for fotballklubben Odd, har også investert i et enormt solcelleanlegg. Her finnes det solceller som er koblet til et stort batteri, slik at overskuddsenergi kan utnyttes ved behov.
Prosjektet ble estimert å ha en kostnad på hele 29 millioner kroner, og fikk også Enova-støtte på 14 millioner kroner. Skagerak Arenas solcelleanlegg har hele 2 700 solcellepaneler, og utgjør totalt et areal på 4 400 m2.
Det er estimert at solcellene skal kunne produsere hele 600 MWh per år, noe som i teorien er nok til å dekke strømforbruket til 100 norske eneboliger. Odd har lenge hatt som målsetning å være den mest miljøvennlige fotballklubben i Norge, og de er godt på vei!
Bislett Stadion er en annen fotballarena som har investert i solceller, noe som tyder på at fotball-Norge har et økt fokus på å ta miljøvennlige valg.
Slottet og Oslo Rådhus
Det kongelige slottet i Oslo begynte har benyttet seg av solceller i mange år allerede, og er blant de offentlige bygningene i Norge som satser på grønn energi.
Også Oslo Rådhus har fått solceller installert på taket, noe som er et tydelig signal om at solceller er blant fremtidens foretrukne energiløsninger.
Solceller innen landbruk
Mange norske bønder har også fått øynene opp for solceller. Innen landbruk er det for eksempel mulig å installere solceller på driftsbygninger og låver. Hvis du er interessert i solcellepaneler til landbruk så har vi skrevet solcellepaneler til landbruk.
Morten Kolstad er blant de norske bøndene som har installert solcelleanlegg på låvetaket sitt. Anlegget skal i teorien kunne redusere CO2-utslippet på gården med hele 10 500 kg per år.
Gårdsdrift står for en stor andel av CO2-utslippet i Norge, og det er ikke usannsynlig at solceller kan bidra til å gjøre landbruket langt mer bærekraftig.
Tilbyr Enova støtte til bedrifter som installerer solceller?
Nei, per i dag finnes det ikke noen statlig støtteordning for selskaper som ønsker å investere i solceller. Men selv om Enova ikke tilbyr støtte til akkurat solceller, tilbys det støtteordninger for andre bærekraftige tiltak – som installasjon av hydrogenløsninger.
Husk også på at enkelte kommuner kan tilby egne tilskuddsordninger for bedrifter som ønsker å investere i solceller. Oslo Kommune har for eksempel en økonomisk støtteordning for borettslag, sameier og selskaper som vil installere solcelleanlegg i bygningene sine.
Vil flere norske selskaper satse på solceller i tiden som kommer?
Mange norske selskaper har fått øynene opp for solceller, og det er ikke usannsynlig at flere vil gjøre dette i årene som kommer.
Samtidig er installasjon av solceller forholdsvis dyrt. Mangelen på offentlig økonomisk støtte setter derfor begrensninger for hvilke selskaper som kan ta seg råd til en slik investering.
Dersom bedriften din vurderer solceller, kan det være lurt å sjekke om kommunen har støtteordninger for solceller til bedrifter. For de fleste bedrifter vil økonomisk støtte være avgjørende for hvorvidt de kan kaste seg på den grønne trenden eller ikke.