LNår man skal installere solcellepaneler på huset så må man ta noen valg. Et av valgene er hvor solcellepanelene skal plasseres. De aller fleste som investerer i solcellepaneler velger å installere solcellepaneler på sine tak, i de aller fleste tilfeller så vil dette være billigst og ikke minst mest effektivt. I noen få tilfeller så kan det lønne seg å plassere solcellepaneler på vegg, men for de aller fleste så vil solcellepaneler på tak være mest gunstig. I dette blogginnlegget så skal vi gå igjennom hva man må tenke på før man installerer solcellepaneler på sitt tak.
Hvis du ikke ønsker å lese hele blogginnlegget men komme i kontakt med en dyktig montør og leverandør av solcellepaneler til ditt hus så kan du finne den beste leverandøren av solcellepanel til ditt tak her.
Innholdsfortegnelse
Hvem kan hjelpe meg med solcellepaneler på taket mitt?
Det finnes veldig mange montører og leverandører som kan hjelpe deg med solcellepaneler på taket. Nedenfor finner du et utvalg av leverandører som kan hjelpe deg med solcellepaneler på ditt tak.
Hvor skal solcellepanelene på taket plasseres?
Når man skal installere solcellepaneler på huset så må man ta noen valg. Et av valgene er hvor solcellepanelene skal plasseres. De aller fleste som investerer i solcellepaneler velger å installere solcellepaneler på sine tak, i de aller fleste tilfeller så vil dette være billigst og ikke minst mest effektivt. I noen få tilfeller så kan det lønne seg å plassere solcellepaneler på vegg, men for de aller fleste så vil solcellepaneler på tak være mest gunstig. I dette blogginnlegget så skal vi gå igjennom hva man må tenke på før man installerer solcellepaneler på sitt tak.
Hva må man tenke på før man installerer solcellepanel på taket?
Når man skal investere i solcellepaneler på tak så er man først nødt til å finne ut levetiden på taket. Et installert solcelleanlegg på ditt hus har en holdbarhetstid på 25 år med unntak av noen elektriske komponenter. Dersom du har et nytt hus så vil dette være helt uproblematisk men om du har et eldre hus så kan det være veldig lurt å finne ut av standen til taket. Om ditt tak må byttes om noen år så vil dette kunne være øedeleggende for ditt regnestykke.
Veldig mange med eldre hus velger derfor å installere solcellepaneler på taket samtidig som de bytter tak. Da blir det ofte et veldig godt regnestykke.
En seriøs solcellemontør vil kunne hjelpe deg med å vurdere taket og komme med en ærlig tilbakemelding på standen. Dette bør alltids vurderes før man investerer i et solcelleanlegg.
Et annet viktig punkt når du vurderer å kjøpe et solcelleanlegg til ditt hus er at det har nok sollys. En seriøs montør av solcellepaneler vil alltid gjøre beregninger for deg som gir deg en forventet produksjon og du vil derfor kunne regne deg til om det er lønnsomt for din bolig.
Solcellepaneler på taket eller solcelletakstein
De aller fleste velger å installere vanlige solcellepaneler på sine tak. Grunnen til det er at det er billig og ikke minst lettere å montere enn andre alternativer. Teknologien har kommet langt når det kommer til vanlige solcellepaneler og kostnadene synker. Dette er til stor forskjell fra solcelletakstein som fortsatt er under utvikling og vi vet at flere kunder i Norge har hatt problemer med sine leveranser.
Med tiden så kommer sikkert stadig flere til å velge solcelletakstein på taket istedenfor vanlige solcellepanel. Det er flere spennende aktører på markedet hvor kanskje Tesla sin solcelletakstein er mest kjent.
Hvis du ønsker å lese mer om hvordan du velger riktig solcelle-løsning for ditt tak så kan du lese mer på vår underside som vi har dedikert til solcellepanel på hus.
Hva koster for solcellepaneler på taket?
Det er veldig variabelt hvor mye det koster for et solcelleanlegg med solcellepaneler på taket. Normalt ligger kosnaden mellom 60000.- og helt opp til 200 000,-. Prisen varierer stort sett på størrelsen på taket ditt, hvor stort anlegg du skal ha og hvordan tak du har i dag. Dersom du skal ha et enklere anlegg som f.eks brukes når man skal ha solcellepanel til hytte så er gjerne prisene lavere.
Om du skal ha solcelletakstein så må du regne med å betale et påslag til forskjell fra vanlig takstein. Hvis du ønsker et konkret tilbud på solcellepaneler til ditt hus så kan du gjerne bruke vår søkemotor for solcellepaneler. Her kan du enkelt finne en leverandør i nærheten av deg.
Hvordan velger jeg riktig leverandør av solcellepanel på taket?
Når du skal ha et solcelleanlegg installert på ditt hus så er det utrolig viktig å velge riktig montør. Dersom du velger feil montør så risikerer du at anlegget blir montert dårlig og at levetiden ikke holder mål. Dette kan ødelegge hele regnestykket ditt.
Det finnes veldig mange montører som leverer solcellepaneler på tak og solcelletakstein. Det finnes dessverre en del “cowboys”. For å unngå disse så er det viktig at du velger en aktør som har:
- Referanser
- Har alle godkjenninger i orden
- Lever produkter av god kvalitet med garanti
De siste årene så har det kommet en rekke aktører som har presset prisene nedover som igjen har gjort det at jobben som gjøres har lavere kvalitet. Hvis du er opptatt av kvalitet og at solcelleanlegget skal ha lang levetid så er det smart å ikke nødvendigvis gå for det billigste alternativet. Det betyr selvfølgelig ikke at du skal velge det mest kostbare alternativet.
Hvis du er usikker på om hvem du skal velge så kan du bruke vår oversikt over leverandører av solcellepaneler. Vi samarbeider kun med aktører som er seriøse, leverer kvalitet og som har gode referanser.
Ofte stilte spørsmål om solcellepaneler på taket
Vi får ofte spørsmål fra våre besøkende om solcellepaneler på tak. Det er ikke alt vi klarer å svare på og på veldig konkrete spørsmål så henviser vi videre til vår database over montører. Nedenfor finner du noen av de spørsmålene vi får oftest.
I de aller fleste tilfeller så er det ikke nødvendig å søke om godkjennelse fra kommunen for å få montert opp solcellepanel på taket.
Hvis din eiendom ligger i et vernet område eller har andre begrensninger så kan det være at det kreves godkjennelser for å få montert opp anlegget. Om du usikker så kan du ta en rask telefon til kommunen for å avklare dette.
De aller fleste solcelleanlegg på tak vil være lønnsomme. Dette er når man regner inn støtten man får av ENOVA og tar utgangspunkt i dagens strømpriser. Det er selvfølgelig flere forhold som påvirker hvor fort ditt solcelleanlegg har betalt seg ned.
Det er forventet at strømprisene vil stige over de neste årene og da blir solcelleanlegget betalt ned raskere.
Det er forventet at et solcelleanlegg leverer optimal produksjon i inntil 25 år og etter dette så er det ingen garantier, men flere hevder at solcellepanelene på taket vil kunne leve mye lengre enn dette.
Det er ventet at mange likevel vil bytte ut sine paneler når nedbetalingstiden har gått ned fordi vi mest sannsynlig vil se en del endring i tiden fremover når det kommer til effektiviteten til socellepaneler.
Dette er et spørsmål som vi ofte får og svaret er ganske enkelt ja. Likevel så må vi påpeke at bransjen fortsatt har noen utfordringer som f.eks hva som skjer med panelene når de er ferdige.
Sistnevnte er en problematikk som vi forventer at det finnes gode løsninger for innen de neste årene.
For å kunne få utbetalt ENOVA-støtte så må man ha et godkjent solcelleanlegg som er montert av en godkjent montør. Det er likevel gjerne noen ting man kan gjøre selv for å få ned prisen.
Hvis du ønsker å få solcellepanel på taket til lavest mulig pris så kan det være lurt å ta kontakt med en montør for å få en pris og gå i dialog med eventuelt arbeid du kan gjøre selv.
Ja, solcellepanel på tak tåler norske snø og is-forhold. Det kan likevel påvirke produksjonen av strøm negativt. Dette er gjerne en vurdering som gjøres når man skal installere solcellepaneler på tak, slik at de får en vinkel som gjør at snøen faller ned fra taket. På enkelte næringsbygg med solcelleanlegg så lages det løsninger hvor faktisk solcelleanlegget hjelper til med å avlaste taket for snø.
Ja, du kan selge strømmen som solcellepanelene produserer. De aller fleste som får et solcelleanlegg produserer blir det man kaller plusskunder. Dette er kunder som produserer strøm som de selger tilbake til strømselskapet.
Det er et krav om at du blir plusskunde dersom du skal få utbetalt ENOVA-støtten.