Livet i bobil er herlig, og enda bedre blir det om du har tilgang på strøm. Under kjøring vil det gjerne genereres strøm av motoren, og ved camping på campingplass kan du ofte koble deg til strømnettet der.
I mange tilfeller har man imidlertid ikke mulighet til å generere elektrisk energi gjennom motoren, og det finnes ikke noe eksternt strømnett å koble seg til. Med solcellepaneler til bobil kan man generere strøm når og hvor som helst, takket være dagslys eller direkte sollys.
Vi skal her se nærmere på hvorfor man bør investere i solcellepaneler til bobil. Vi forklarer deg også hvordan du går frem, og hvordan du velger riktig solcellepanel.
Innholdsfortegnelse
Hva er et solcellepanel?
Et solcellepanel kan beskrives som et panel bestående av en rekke lysfølsomme solceller. Solcellene er halvlederdioder, og har evnen til å omforme lys til strøm via fotovoltaisk effekt.
Når sollyset treffer silisium-materialet i solcellene, absorberes det og blir om til en elektrisk ladning. Mengden strøm som genereres vil avhenge av sollysets intensitet. Dette kan blant annet avhenge av vær og årstid.
Hvis du ønsker å lære mer om solcellepaneler før du kjøper til din bobil så kan du lese vår komplette guide om solcellepanel her.
Hva er fordelene med solcellepanel til bobiler?
Dersom du drar på bobilferie er det veldig greit å kunne ha friheten til å stanse hvor som helst og bare nyte omgivelsene. Det kan imidlertid være kjedelig å måtte rasjonere på strømmen som genereres av bobilens batteri.
Finnes det ikke muligheter for å koble til strøm eksternt, blir kanskje oppholdet i bobilen alt annet enn komfortabelt. Du mangler varme, lys og kanskje til og med kulde i kjøleskapet.
Med solcellepaneler til bobil kan du nyte TV, kjøleskap, belysning og lignende – nesten hvor som helst. Solcellepanelet tar seg av ladningen av batteriet, slik at du får mer frihet.
Her er de største fordelene ved å investere i et solcelleanlegg til din bobil:
Her er en oversikt over ulike fordeler du kan få ved å ha solcellepaneler til bobil:
Fleksibilitet – Elektrisk energi kan genereres nesten hvor som helst ved hjelp av dagslys.
Fornybar energikilde (sollys) gjør solcellepaneler til et miljøvennlig alternativ. Det er heller ingen utslipp av miljøskadelige gasser.
Økonomisk: Du kan «lage din egen strøm» ved hjelp av sollys, noe som er veldig økonomisk i lengden. Alternativet som å lade batterier på campingplasser er svært kostbare med dagens strømpris og i tillegg ineffektivt.
Hvor høy effekt bør solcellepanelene til en bobil ha?
Et solcellepaneler til bobil kan generere strøm, og effekten av denne strømmen angis som regel i watt (W). Velger du et større solcellepanel vil enheten generere mer watt. Ulike solcellepaneler kan for øvrig ha varierende effektivitet.
Mange foretrekker å velge solcellepaneler til bobil av typen monokrystall. Disse solcellepanelene er nemlig litt mer effektive enn de som baserer seg på polykrystall. De tar også opp mindre plass.
Har du en bobil med lite takplass kan du også seriekoble en rekke små solcellepaneler på taket. Disse vil da kunne yte samme effekt som ett større solcellepanel. Man kan få solceller til bobil med hele 370 W, noe som er praktisk om man har mye elektronikk i bobilen.
Det er imidlertid mer vanlig at solcellepaneler til bobil har en effekt på omkring 160–260 W. Med solceller i dette effektområdet vil du kunne generere nok elektrisk energi til apparater som for eksempel:
- Radio
- Lamper
- Lading av mobil
- TV
- Et lite kjøleskap
Hvor kan man montere solcellepanel på en bobil?
For at et solcellepanel skal kunne generere elektrisk energi, må panelet treffes av dagslys – enten det er direkte sollys eller sollys filtrert gjennom skyer. Det er derfor mest hensiktsmessig å montere solcellepanelet på bobilens tak.
Aller mest effektivt er det om sollyset treffer bobilens solcellepanel i en vinkel på 90 grader. Hvis man har en stor batteribank så er det flere som velger å bruker flere plasseringer på bobilen for å fange mest mulig strøm.
Hvordan montere solcellepanel på en bobil?
Når du skal montere solcellepaneler til bobil på taket, er det veldig viktig at du har en solid og god festeanordning. Husk at anordningen skal kunne tåle vær og vind, men også høy hastighet og at bobilen rister.
Mange ønsker å slippe å bore hull gjennom taket på bobilen. Heldigvis trenger du som regel ikke dette, siden solcellepanelets festeanordning vanligvis kan limes fast i taket via spoilere. For å kunne montere solcellepaneler til bobilen trenger du følgende:
- Solcellepanel
- Festeanordning
- Regulator
- Kabler for kobling mellom regulator, batteri og panel
- Batteri
Selve monteringen er ikke veldig vanskelig, og du vil som regel ikke ha behov for særlig avansert verktøy. Vi forstår at ikke alle ønsker å gjøre jobben selv og da kan det være lurt å vite at de aller fleste bobil-butikker tilbyr installasjon av solcelleanlegg til bobil.
Er det trygt å ha et solcelleanlegg i en bobil?
Ja, det er trygt men du må ha en laderegulator. En laderegulator er viktig å ha, da denne styrer hele solcelleanlegget. Regulatoren har en rekke sikkerhetsmekanismer, slik at faren for skader, brann eller defekte batterier reduseres.
Regulatoren har som regel også en praktisk skjerm der du kan følge med på hvor mye elektrisk energi solcellepanelet genererer. Du vil også kunne se batteriets kapasitet i sanntid.
Til en bobil er det lurt å velge en laderegulator av typen MPPT fremfor PWM. Førstnevnte koster litt mer, men er til gjengjeld også bedre. MPPT-regulatorer genererer mer strøm fra solcellepanelet, og tar i tillegg mindre plass.
Her er noen av tingene en laderegulator kan gi beskyttelse mot:
- Kortslutning
- Brann
- Underspenning
- Feilkobling og omvendt polaritet
- Overspenning
Hvordan kable solcellepaneler i en bobil?
Når du skal montere solcellepaneler til bobil har du behov for to forskjellige kabelløsninger. Det ene kabelsettet skal trekkes fra solcellepanelet til regulatoren, mens det andre skal gå fra regulatoren til batteriet ditt.
Det er viktig å ha et robust og solid sett med kabler mellom regulator og solcellepanel. Denne kabelen vil nemlig befinne seg på utsiden av taket, og bør for eksempel ha UV-bestandighet. Noen velger å trekke kabelen på undersiden av panelet for at den skal beskyttes mot vær.
Det er også viktig at kabelen fra solcellepanel til regulator er tett, slik at vann ikke kan trenge inn. Vann kan potensielt skade kabelen og føre til kortslutning.
Kabelen som går mellom batteri og regulator kan med fordel være kort, da dette gir mindre spenningstap. Sørg også for at denne kabelen har en beskyttende sikring rundt tjue centimeter fra polen på batteriet.
Hvilken type batteri burde jeg velge til bobilen sitt solcelleanlegg?
Når du skal kjøpe regulator er det lurt å sjekke hvorvidt regulatoren lar deg velge mellom ulike batterityper. De mest vanlige batteritypene i bobil er som følger:
- AGM
- Gel batterier
- Flytende våtcelle-batterier
Det eksisterer også litium ion-batterier, men disse baseres på en helt annen form for teknologi enn de overnevnte. Du finner imidlertid gode regulatorer som lar deg koble til alt fra Gel og AGM, til våtcelle- og litium-batterier.
Vi har laget en helt egen batteriguide som du kan lese her. Den tar for seg hvordan du velger riktig batteri til din bobil. Den er primært laget for de som skal velge batteri til hytte med solcellepaneler men den fungerer like godt til deg som skal ha batteri til bobilen.
Lading av batteribank i bobil fra solcellepanel
Skal du ha solcellepaneler til bobil er det greit å vite at de fleste bobiler har to ulike, separate batteribanker. Den ene batteribanken er til forbruk i bobilen, for eksempel til kjøleskap og lignende. Den andre er bobilens startbatteri.
Alle apparater i bobilen skal kobles til forbruksbatteriet. Merk deg likevel at kapasiteten på bobilens startbatteri også kan reduseres på grunn av selvutladning. Startbatteriet kan også tape seg når det er kaldt – og da risikerer du at du ikke greier å starte bobilen.
Det kan derfor være greit å ha en såkalt batteribankfordeler. Med et slikt skillerelé kan du sørge for at solcellepanelet lader både forbruksbatteri og startbatteri. Eventuelt kan du velge en tilpasset laderegulator som lar deg lade to ulike batteribanker.
Batteribankene i en bobil er som regel på rundt 80–250 Ah, men kan også være større. Pass derfor på at du kjøper solcellepanel og ladere som er dimensjonert for batteriene dine. Det er ikke lurt å velge en for stor batteribank til et solcellepanel som er veldig lite.
Nyttig tilbehør til deg som skal ha solcellepaneler til bobil
Dersom du først skal investere i solcellepaneler til bobil, kan det være lurt å også kjøpe diverse tilbehør. Med tilbehør kan du ofte generere elektrisk energi på en tryggere og mer bærekraftig måte.
Mange velger for eksempel å ha en sensor som måler temperaturen rundt og i batteriet. Sensoren kan da regulere spenningen på ladningen basert på temperatur. Dette er spesielt nyttig om du skal bruke solcellepaneler til bobil i kalde omgivelser.
Det kan også være nyttig å ha en inverter. Med en inverter kan du nemlig ta i bruk apparater på 230 V. En desulfator kan også være en grei investering, siden den lar deg rense bort sulfatbelegget som ofte legger seg på batteriet. Dette kan øke batteriets levetid.
Tidligere nevnte batteribankfordeler kan også være veldig nyttig å ha, slik at du kan lade både start- og forbruksbatteri på en trygg måte.
- Temperaturmåler
- Inverter
- Desulfator
- Batteribankfordeler
Trenger du hjelp til å velge riktige solcellepaneler til din bobil?
Dersom du vurderer å kjøpe solcellepaneler til bobil finnes det mange muligheter. Det som er sikkert er at du med solcellepaneler kan generere elektrisk energi på en økonomisk og smart måte.
Solcellepaneler kan gi deg strøm til både kjøleskap, lamper og andre elektriske apparater. Du kan til og med lade opp startbatteriet til bobilen, slik at du ikke risikerer å bli stående fast i ødemarken etter et lengre opphold.
Mange synes det er vanskelig å finne riktig solcellepaneler til bobil, da valgmulighetene er så mange. Du bør blant annet finne solcellepaneler som er dimensjonert for bobilens elektriske apparater, og i en gunstig størrelse.
Vi hjelper deg med å velge solcellepaneler til bobilen din, og kan også komme med anbefalinger til festeanordning, batteribankfordeler, kabler og lignende. Kontakt oss i dag for gode råd, og se frem til en mer komfortabel hverdag i bobil!