For bedrifter som har investert penger i solcellepaneler, kan det være gunstig å finne en god plusskundeavtale.
Det finnes mange strømavtaler å velge blant. Ønsker du imidlertid at bedriftsbygningen skal fungere som et eget kraftverk som leverer strøm, må du ha en såkalt plusskundeavtale. Dette innebærer at bedriften selger strøm til en ekstern aktør.
Vurderer du solcelleanlegg til ditt næringsbygg – les vår guide her!
Det kan imidlertid være utfordrende å finne den plusskundeavtalen som passer best for bedriften din. I likhet med strømavtaler flest, finnes det nemlig betydelige forskjeller i hva slags vilkår som gjelder for de ulike plusskundeavtalene.
Så, hva er egentlig markedets beste plusskundeavtale for bedrift? Dette skal vi nå se nærmere på.
Hvorfor finne den beste plusskunde avtalen?
Det er mange ulike strømselskaper som tilbyr plusskundeavtaler til bedrifter. Alle disse har gjerne egne vilkår i plusskundeavtalene sine, og disse kan nok virke ubetydelige ved første øyekast.
Det er imidlertid viktig å tenke over at selv små variasjoner i avtalevilkårene kan utgjøre store pengebeløp over lengre tid.
Vi ønsker også å gjøre deg oppmerksom på at det kan være lurt å sammenligne ulike plusskundeavtaler med jevne mellomrom, da vilkårene kan endre seg fra tid til annen.
Mange tilbyr også ekstra gode vilkår den første tiden, noe som taler for at det kan lønne seg å bytte leverandør relativt hyppig. Eventuelt kan bedriften din tjene penger på å forhandle om avtalevilkår med selskapet der en har plusskundeavtale i dag.
Hvilken plusskundeavtale er best for bedrifter?
Hvilket selskap som kan tilby den beste plusskundeavtalen for din bedrift, vil i stor grad avhenge av strømproduksjon og forbruk.
Vi skal her se nærmere på hvilke plusskunde avtaler som er best for bedrifter.
Lav strømproduksjon
Høy strømproduksjon
For bedrifter som har et stort strømforbruk og samtidig produserer en lav mengde strøm, kan selskaper som Tibber være et godt valg. Tibber ønsker å kjøpe så billig strøm som mulig til enhver tid, og kan tilby spotpris for overskuddet ditt.
Har bedriften din et solcellepanel som er lite og derfor produserer lite strøm, eller eventuelt har et høyt forbruk av strøm, er aktører som Tibber det beste valget.
Dersom bedriften din har et stort solcelleanlegg eller lavt forbruk som fører til at det foreligger høy produksjon av strøm, kan aktører som Midt Energi være et gunstig valg.
Dette gjelder særlig det første året, hvor du kan få en svært gunstig pris på 1,10 kroner for bedriftens første 8 000 kWh. Når disse 12 månedene er over, settes man over på en ny avtale der det tas utgangspunkt i spotprisene til NordPool.
Fleksibilitet
Det finnes også smarte plusskundeavtaler som kan være gunstige om du ønsker å lagre overskuddsstrømmen bedriften din produserer. Fjordkraft er blant leverandørene som kan tilby avtaler som dette, der du enkelt forklart lagrer strømmen i et virtuelt batteri.
Etter at strømmen er lagret, kan du når som helst velge å selge den i løpet av de neste 18 månedene. Og nettopp dette kan være lønnsomt dersom du kan lagre strømmen mens strømprisene er lave, og selge når prisen øker. Litt på samme måte som aksjer
Hvordan gå frem for å finne den beste avtalen?
I jakten på beste plusskundeavtale, anbefaler vi deg å følge med på siden vår. Vi skal forsøke å holde deg oppdatert på de beste avtalene til enhver tid.
Generelt sett kan det være utfordrende å skaffe seg oversikten man trenger, da det finnes mange plusskundeavtaler på markedet. Vær også obs på at mange av selskapene har endret på vilkårene sine den siste tiden, som følge av de uvanlig høye strømprisene den siste tiden.
Det viktigste du selv kan gjøre når du leter etter beste plusskundeavtale for bedrift, er å lese nøye gjennom vilkårene.
Ofte stilte spørsmål om plusskunde avtaler for bedrifter
Det å være plusskunde er som regel helt nytt for de aller fleste bedrifter. Nedenfor har vi samlet opp noen av de mest spurte spørsmålene som vi får.
I mange tilfeller, ja. Vær likevel obs på at noen strømselskaper opererer med bindingstid, for eksempel i 12 måneder. Det finnes imidlertid mange selskaper som er helt uten bindingstid, noe som gjør det mulig for bedriften din å bytte plusskundeavtale når som helst.
Dersom du skulle se at et annet selskap kan tilby en bedre avtale enn den du allerede har, kan du da bytte selskap og avtale uten problemer. Det er som regel også gode muligheter for å forhandle om vilkårene med selskapet, slik at du kan oppnå en bedre avtale.
Fjordkraft og deres plusskundeabonnement for bedrifter – Solstrøm Bedrift – er et eksempel på en avtale som er helt uten bindingstid. Her kan du selv bestemme hvor lenge du ønsker at bedriften skal være kunde.
De siste månedene har det vært svært høye strømpriser. Det er derfor mange selskaper som ønsker å inngå fastprisavtale på strøm, da dette kan gi større grad av kontroll og forutsigbarhet.
Enkelt forklart vil en fastprisavtale innebære at man kan sikre en fastpris på strøm i en gitt periode. Prisen skal da være den samme – helt uavhengig av markedets prissvingninger.
Om du samtidig ønsker å ha plusskundeavtale, er det lurt å sjekke om strømselskapet lar deg kombinere de to avtalene. Noen selskaper gir deg mulighet til å kombinere de to avtaletypene, mens andre ikke gjør det.
Som plusskunde må du følge en rekke krav som er satt av NVE. Bedriften din er blant annet forpliktet til å benytte timesmåling med aktiv fjernavlesning.
Husk at du også må følge strømselskapets tekniske krav for solcelleanlegginstallasjon. Det må foreligge en nettleie- og tilknytningsavtale med nettselskapet.
Som plusskunde kan bedriften din heller ikke ha et konsesjonspliktig anlegg med behov for omsetningskonsesjon bak tilknytningspunktet. Les mer om dette på NVEs nettside.
Med plusskundeavtale er det dessverre ikke mulig å selge ubegrenset mye strøm. Som regel er det satt en maksgrense på 100 kWh/nettotime. Denne grensen er satt av NVE. For private plusskunder er grensen som regel tilstrekkelig, men for bedrifter er grensen ofte vel lav.
Store bedriftsbygg med solcellepaneler kan potensielt bidra med mye overskuddsstrøm, men må forholde seg til den gitte NVE-grensen.
Om man skulle sende mer strøm ut på nettet enn 100 kWh/nettotimen, vil dette medføre brudd på avtalevilkårene og man mister da plusskundeavtalen.
For at bedriften din skal kunne få en plusskundeavtale, må du først og fremst sørge for at solcellepanel og -anlegg installeres av en profesjonell, godkjent installatør.
Det er vanlig at strømselskapet du ønsker plusskundeavtale hos må godkjenne elektroninstallatørens forhåndsmelding i forkant av installasjonen, og deretter motta ferdigmelding. Denne må også godkjennes, før bedriften kan registreres som plusskunde.
En bedrift som er plusskunde produserer fra tid til annen en større mengde strøm enn hva som forbrukes. Dette kan for eksempel være aktuelt om man har installert solcellepaneler på bedriftens tak.
Overskuddsstrømmen som ikke blir brukt kan da selges videre ut til strømnettet. Bedriften din vil da motta penger for denne strømmen.