De dyre strømprisene har gjort at mange nordmenn ønsker å installere energibesparende enheter hjemme. Siden det kan være forholdsvis dyrt å montere løsninger som dette, velger mange av oss blant tiltakene som gir økonomisk støtte gjennom Enova.
Nå øker Enova sin støtte til nordmenn som ønsker å montere solcelleanlegg på boligen sin, slik at løsningen blir mer tilgjengelig og lønnsom.
Hva er Enova-støtte?
Enova er et statlig foretak som ble opprettet i 2001, og eies av Olje- og energidepartementet. Formålet til foretaket er å bidra til lavere utslipp og mer klimavennlige løsninger.
Dette oppnås ved å tilby støtte til bedrifter og privatpersoner som investerer i energi- og miljøvennlig teknologi. Hvert år bidrar Enova med mer enn 2 milliarder kroner i energivennlige løsninger som sikrer lavere klimautslipp.
Lav Enova-støtte gjorde solcelleanlegg mindre attraktivt
Frem til nå har det ikke vært like gode støtteordninger for alle strømbesparende tiltak. Mange har klaget på at de statlige støtteordningene har vært for dårlig, og kanskje særlig når det kommer til solenergi-tiltak.
Solcelleanlegg har for eksempel kun blitt støttet med inntil 26 250 kroner, og siden den totale prisen havner på 40 000–130 000 kroner, har man måttet dekke mye av kostnadene selv
Tradisjonelt sett har solcelleanlegg først og fremst vært lønnsomt på lang sikt – og inntjeningen per år har gjort at løsningen først lønner seg etter kanskje 11–17 år.
Øker maksimal Enova-støtte med mer enn 20 000 kroner
Fra og med 1. februar 2022 økte staten Enova-støtten, slik at flere kan dra nytte av solenergi gjennom solcelleanlegg. Tidligere var den maksimale støtten på 26 250 kroner, men nå har støttegrensen blitt økt til hele 47 500 kroner.
Mer spesifikt kan du få 7 500 kroner i støtte for selve installasjonen. I tillegg til dette kan du motta 2 000 kroner i støtte per kW, inntil maksimalt 20 kW. I snitt vil dette bety at man kan få omtrent 25 % av kostnadene relatert til installasjonen dekket.
Til sammenligning kunne du tidligere motta 1 250 kroner i økonomisk støtte per kW, og da kun opptil 15 kW.
Teknologien er fortsatt en dyr investering – ENOVA hjelper
Selv med den nye støtten, er det klart at det er snakk om mye penger som må investeres fra egen lomme. Solcelleanlegg er derfor ikke like aktuelt for alle, men klimaministeren er opptatt av at det etter hvert også skal tilbys støtteordninger som treffer bredere.
Det skal blant annet gis støtte til oppgradering av kommunale boliger, slik at de med dårligst råd også kan få hjelp. Dette handler først og fremst om å isolere vegger og bytte vinduer, noe
som kan ha effekt på behovet for oppvarming.
Den økonomiske støtten til solcelleanlegg har også som formål at teknologien på sikt skal bli billigere – etter hvert som flere investerer i den og konkurransen blant leverandørene øker. Økt konkurranse kan føre til lavere priser, og da kan flere ha råd til solceller.
Hva skal til for å få Enova-støtte til solcellepaneler?
Dersom du planlegger å få installert solcellepaneler, er det viktig at du tar godt vare på alle kvitteringer og dokumentasjon for utført arbeid. Husk at arbeidet bør utføres av fagfolk. Enova støtter kun løsninger som er montert av godkjente, registrerte firmaer.
Så snart du har betalt for utstyret og installasjonen av dette, kan du besøke Enova sin nettside der du registrerer alle kostnadene. Der kan du blant annet laste opp fakturaene dine digitalt, slik at du ikke trenger å sende dokumenter inn per post.
Det er viktig at dokumentasjonen på utført arbeid ikke er eldre enn 20 måneder. Pass derfor på å søke om Enova-støtte i god tid, slik at du ikke mister retten på pengestøtte.
Hvem kan få støtte av Enova til solcelleanlegg?
Enova sin støtteordning for installasjon av solcellepaneler, er rettet mot private husholdninger. Formålet med dette er at staten ønsker å oppmuntre privatpersoner til å investere i klimavennlige tiltak.
Både betaling og igangsetting av tiltaket skal være gjort av en privat husholdning om man skal ha rett på Enova-støtte.
Hvor lenge gjelder den økte ENOVA-støtten til solceller?
I første omgang skal Enova sin nye og forbedrede støtteordning for installasjon av solcellepaneler gjelde i minimum ett år.
Støtteordningen ble iverksatt i forbindelse med de skyhøye strømprisene som har herjet i Sør-Norge i slutten av 2021 og begynnelsen av 2022.
Enova-støtte til andre energitiltak har også økt
Foruten økt Enova-støtte til solcelleanlegg, kan privatpersoner også se frem til bedre støtteordninger for andre energibesparende tiltak i boligen. Her er noen av løsningene du kan få støtte til:
Smart varmtvannstank: Opptil 5 000 kroner i støtte for varmtvannsberedere med smartstyring. Dette tiltaket bidrar til at vannet i varmtvannstanken varmes opp til mer gunstige tidspunkter (når strømmen er på sitt billigste)
Smart styring av strømforbruk ellers: Du kan få opptil 10 000 kroner i Enova-støtte om du installerer smartsystemer for strømstyring i hjemmet
Vannbåren varme, væske-til-vann-varmepumpe og akkumulatortank: Om du får installert samtlige av disse tiltakene, kan du nå motta opptil 40 000 kroner totalt.
Du kan også få støtte til væske-til-vann-varmepumpe om den installeres alene uten øvrige tiltak. Da kan du motta 10 000 kroner i støtte. Løsninger som luft-til-vann-, luft-til-luft og lignende har ingen støtteordning for øyeblikket.
Det er for øvrig også mulig å få 10 000 kroner i støtte til solfanger, biokjel eller bio-ovn med vannkappe. Disse løsningene har imidlertid ikke hatt noen økning i Enova-støtten, og du får mindre penger igjen enn hva du kan få om du installerer solcellepaneler.
Oppsummering
Enova er et statlig foretak som tilbyr økonomisk støtte for klima- og energivennlige tiltak. Som privatperson kan du blant annet få støtte dersom du installerer solceller. Nylig økte denne støtten, slik at flere skal kunne få glede av teknologien.
Du kan nå få maksimalt 47 500 kroner i Enova-støtte når du installerer solceller, mot den tidligere støtten som «kun» var på 26 250 kroner. Totalt sett kan du regne med at staten dekker omkring 25 % av de totale kostnadene.
Du må med andre ord fortsatt ut med en del penger fra egen lomme, men du kan forvente god inntjening på sikt. Er kanskje solcellepaneler en løsning som passer for deg?