Det er mørke tider i verden og vi vil først påpeke at det finnes viktigere ting enn prisen på strøm nå. Det er mange som trenger hjelp og vi oppfordrer alle til å hjelpe der de kan. Hvis du lurer på hvordan du kan hjelpe så finnes det en god oversikt her.
Strømprisen en viktig driver for grønn energi og derfor har vi samlet alt vi har funnet ut om hvordan krigen med alle sanksjoner vil påvirke strømprisen. Prisen på strøm, bensin og gass vil etter all sannsynlighet øke i pris over de neste ukene. Hvor lenge dette vil vare er det ingen som vet – men ettersom dette er en såpass viktig faktor så er det ventet at flere tiltak vil bli vurdert fra både Norge, USA og EU.
Ifølge en artikkel på Nettavisen så uttaler norske kraftanalytikere at det kan bli en kortvarig energikrise i Europa men at det er en del fleksibilitet i markedet. Vi gjør oppmerksom på at dette er en artikkel med kilder fra flere hold. Hvis du mener noe er feil eller ønsker å bidra til artikkelen så skriv en epost til kontakt@solcellepaneler.com.
Gassprisen påvirker prisen på strøm
Før Russland invaderte Ukraina så var det høye gasspriser som igjen ga høye priser på strøm i Norge. Deler av gassen som blir brukt i Europa har kommet fra nettopp Russland. Nå som krigen eskalerer så skal man ikke se bort i fra en full boikott av Russland og da kommer det et enormt behov for gass. Norge produserer noe gass selv men ikke på langt nært så mye som Russland. Saudi Arabia er en annen stor aktør innenfor gass men også en nært alliert av Russland. Saudi Arabia har holdt igjen produksjonen og eksport av gass den siste tiden men det kan være at de ser sitt snitt til å spise litt av kaken nå. Dette kan dempe prisene på gass noe men de vil etter alt å dømme fortsatt være høye. Qatar er en annen aktør som produserer og eksporterer en del gass men ifølge Al Monitor så er de omtrent på maksimal produksjonskapasitet.
USA er en annen stor aktør innenfor gass og det er i deres interesse å unngå energikrise i Europa. Man skal derfor ikke se bort i fra økt eksport av gass fra USA.
Det finnes heldigvis noen lyspunkter her også. Ifølge Al Jazeera så er det mulig at Afrika kan komme på banen å ta over gapet som Russland etterlater når det kommer til gass. Kortsiktig så kan man da likevel få høyere strømpriser men kanskje ikke så dramatisk som man kunne tenke seg. Dette er uansett tiltak som vil ta tid og vil være mer langsiktig.
Kullkraft kan bli midlertidig mobilisert
Europa har i stor grad “renvasket” energien sin men nå kan det bli nødvendig midlertidig å mobilisere nedlagte kullkraftverk dersom man klarer å få tak i nok kull. Vi så blant annet noe lignende når prisene ble veldig høye i 2021 og Sverige satte i gang strømproduksjon med
Rask mobilisering av fornybar energi
Et annet viktig tiltak som er naturlig at både Norge og EU ser på er å få til ennå raskere utvikling av grønn energi. Det kan være en større og raskere satsning på solceller, vindmøller og spesielt havvind. Det kommer til å bli viktig for Europa å være selvforsynt med energi og det må skje ganske raskt. Ifølge en artikkel på PV Magazine så sier professor Beyer (professor innenfor sol-økonomi) at EU kan ““There would be the chance to deploy between 50 and 100 GW of wind and between 75 and 150 GW of solar in a very short time”. Dette er et enormt tall og vi kan ikke verifisere om dette er realistisk.
Vi må være forberedt på høyere priser og akseptere dette
Dette er en krig som kan vare lenge og sanksjonene kan vare ennå lengre. Dette er langt viktigere enn våre lommebøker så vi må akseptere dette på et vis men samtidig tilpasse oss. Vi betaler i så fall en liten pris hvis vi sammenligner med andre. Hvis strømprisene fortsetter å bli høye så er det ventet at tiltakene om å støtte strømprisen vil øke.