Fikk du med deg artikkelen som sa at solcellepaneler var mer lønnsomt i Lofoten enn i Bergen som ble publisert i fjor høst?
Sjekk pris på solcellepaneler på ditt hus her – det kun 1 minutt og helt uforpliktende!
Da kan det godt hende at denne informasjonen overrasket deg, for verken Bergen eller Lofoten høres jo ut som steder hvor solcellepaneler kan være særlig lønnsomt. Men hva er det egentlig som får folk til å tenke det?
Bergen er kjent som den norske byen som har flest regnværsdager i løpet av ett år – og ligger naturligvis på en annen kant av landet enn Lofoten. Lofoten ligger i Nord-Norge, og selv om det kanskje ikke er der det regner mest, så betyr ikke det at det er sol der 24/7. Snarere tvert imot!
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor vidt solcellepaneler er lønnsomt i Nord-Norge eller ikke.
Klimaet i Nord-Norge
Et typisk vestlandsk klima kjennetegnes av at det ofte er vått og kaldt med veldig få soldager. Men hva er det som kjennetegner et nordnorsk klima?
Det nordnorske klimaet er egentlig ganske likt det vestlandske klimaet – selv om Bergen er byen med utelukkende flest regnværsdager. Så det som kjennetegner det nordnorske klimaet er at det er vått og kalt, men det betyr ikke at det ikke er dager og lengre perioder med sol og pent vær også.
Været i Nord-Norge er faktisk ganske variert, så du skal ikke se bort ifra at du får deg en hyggelig overraskelse hvis du reiser ditt i forbindelse med en liten ferie eller en langhelg.
Nord-Norge har mørketid
Vinteren er en årstid mange generelt har et ambivalent forhold til. Det er mørkt, det er kaldt og det er ofte surt ute.
I tillegg er det mange som føler på det at det er like mørkt når man drar avgårde på jobb som det er når man kommer hjem igjen, fordi det er for få timer med dagslys om vinteren. For noen kan dette være ganske deprimerende.
Dette er følelser som mange sitter inne med uansett hvor i Norge de bor, og derfor kan det være vanskelig å tenke seg til hvordan de i Nord-Norge har det på denne tiden av året. Vinteren fører nemlig med seg noe hos dem som vi ikke har i resten av landet – mørketid.
Mørketid er et naturfenomen som fører til at solen ikke kommer over horisonten. Dette fenomentet inntrer nord for den nordlige polarsirkelen og sør for den sørlige polarsirkelen om vinteren. I praksis betyr det at det er mørkt hele døgnet – opptil to måneder! Men dette vil naturligvis variere hvor i Nord-Norge man er.
Slik fungerer solcellepaneler i Nord Norge
Med dette som utgangspunkt er det fort gjort å avfeie solcellepaneler som et aktuelt alternativ, men her kan det faktisk lønne seg å ha litt is i magen. Sett deg i stedet inn i hvordan solcellepaneler fungerer.
Det er nemlig ikke bare klima som spiller en rolle i forbindelse med hvordan solcellepaneler fungerer. Kvalitet og plassering er minst like viktig. Det er viktig å ha i bakhodet.
I tillegg er det viktig å huske at det er mørkt store deler av døgnet om vinteren overalt, men det er mange som velger å investere i solcelleanlegg til tross for dette.
Er solcellepaneler lønnsomt i Nord-Norge?
Så er solcellepaneler lønnsomt i Nord-Norge? Svaret på dette spørsmålet er rett og slett JA. Det kan være lønnsomt – selv om det er bekmørkt opptil to måneder i året. Det er lønnsomt på grunn av ENOVA-støtten som nå har økt
Solcellepanelet produserer generelt lite strøm overalt i Norge i vinterhalvåret. Men panelet kompenserer for produksjonen det mister andre tider på året. Så du kommer ikke til å fryse om vinteren selv om du har solcellepanel på din nordnorske villa!