Vil du bruke dine 230 V-apparater i båten, bilen eller på hytten? Med en omformer 12v til 230v får du et produkt som forvandler 12V likespenning til 230V vekselspenning. Kanskje har du et solcellepanel på hytten? Da kan en omformer komme godt med. Denne kobles rett på batteribanken og lar seg ta ut 230V strøm direkte fra anlegget.
Omformer kalles også for vekselretter, inverter og spenningsomformer – kjært barn har mange norsk. Uansett hva du kaller produktet, er dette en smart investering for de som trenger å omdanne likestrøm til vekselstrøm.
Innholdsfortegnelse
Hva er vekselstrøm og likestrøm?
En omformer genererer ikke strøm som en generator, men tar den strømmen som allerede finnes og forvandler den til vekselstrøm. Vekselstrøm er den mest vanlige strømtypen vi har, og det er dette du har i hjemmet. Likestrøm brukes derimot i batteri. Strømtypene skiller seg fra hverandre når vi ser på hvordan strømmen beveger seg.
Likestrøm, altså strømmen som for eksempel er i batteri, beveger seg kun i én retning. Strømmen vi har i stikkontakter, altså vekselstrøm, kan gå i begge retninger. Vekselstrøm brukes i offentlige ledningsnett, da denne strømtypen kan fraktes over lengre avstander ved å endre på spenningen.
Vekselstrømmen blir først satt til en høy spenning for å kunne bevege seg langt uten energitap. Når strømmen kommer hjem til huset ditt, synker spenningen til rundt 230V. Men av og til trenger vi å endre strømtypen, eller omdanne den. Når vi for eksempel lader elbilen, må vekselstrømmen omformes til likestrøm. Dette skjer i laderen.
Solcellepanelet du har på taket produserer likestrøm, som deretter må omdannes til vekselstrøm. Dette skjer ved hjelp av en vekselretter. Før strømmen kan gå ut i ledningsnettet og havner i stikkontakten vår, omformer vekselretteren 12V likestrøm fra solcellepanelet, til 230V vekselstrøm.
Hvordan fungerer en vekselretter?
Vekselretteren konverterer likestrøm til vekselstrøm – men hvordan skjer dette? Strømmen blir nemlig sendt gjennom ulike brytere som deretter sender strømmen videre i forskjellige retninger. Spesielle filtre jevner ut strømmen og sikrer at den får fast frekvens.
Det finnes mange forskjellige typer vekselrettere, alt avhengig av hvor jevn den utgående strømmen må være. Det benyttes forskjellige filtreringsmetoder og det er dette som skiller vekselretterne fra hverandre. Hvis du skal forvandle vekselstrøm til likestrøm, kalles vekselretteren som oftest en «likeretter».
Vanlige bruksområder for vekselrettere, er for eksempel å skaffe strøm fra solcellepanel til hytter, eller for å kjøre ulik elektronikk i biler. En vil produserer som regel ikke likestrøm, altså den strømmen vi trenger for å lade mobiler, nettbrett og for å se på TV.
Moderne biler har derfor en «tilleggsport» – en liten bærbar omformer. Denne kan brukes for å koble til mobiltelefoner, nettbrett, skjermer og andre elektriske husholdningsartikler. Enkelte av disse er for eksempel designet for de gamle sigarettennerne i eldre biler.
Trenger jeg en omformer?
Hvis du benytter deg av vannkraftgeneratorer eller solenergi, trenger du en omformer som kan konvertere denne rene energien. Omformeren sikrer at den «hjemmelagde» strømmen faktisk kan brukes i et vanlig hjem.
Det er viktig å påpeke at en omformer og en generator ikke det er samme. Omformeren kan ikke gi deg strøm fra sol og vind alene. Den fungerer kun hvis du allerede har en energikilde. Omformere kan altså ikke lage strøm, men gjør strømmen fra en generator «brukbar» i vanlige hjem og hytter.
Ekte sinuskurve og modifisert sinuskurve
Vi har to forskjellige inverterte som baserer seg på strømkvalitet. Den ene varianten gir en ekte eller «ren» sinuskurve, mens den andre kommer med en modifisert sinuskurve. Den strømmen du har i veggen hjemme, har en spenning med ekte/ren sinuskurve. Men hva er egentlig en sinuskurve?
Har du sett et bilde med spenning? Her er det en vannrett strek med jevne bølger over og under. Det er dette vi kaller for sinuskurve. Streken representerer tiden, mens bølgene gjenspeiler den elektriske spenningen.
En modifisert sinuskurve har ikke like jevne bølger og dermed er ikke spenningen like jevn. Om du skal lade mobiltelefoner, datamaskiner og «skjør» elektronikk, kan en modifisert sinuskurve gjør mye slitasje da spenningen ikke er særlig jevn. Denne typen spenning passer bedre til større formål, og ble opprinnelig skapt for bobiler og kjøleskap.
Hvis du trenger en inverter som kan forvandle allsidig strøm til flere apparater, må strømmen komme med en pen og ren bølgeform – altså ekte/ren sinus.
Inverter til solcellepanel
Seriekoblede solcellepaneler har en høy likespenning. Når denne strømmen skal forvandles til 230V vekselspenning, kaller vi ofte omformeren for en «streng-vekselretter». Solcellepaneler har mye volt og du trenger hjelp fra en elektroinstallatør for å sikre rett tilkobling av omformeren.
Hvis du velger en streng-vekselretter, kan denne som regel håndtere store variasjoner i spenning. Men hvis inverteren er batteridrevet, vil den kun omforme batterispenninger på 12V, 24V og 48V. Hvis du har kjøpt en inverter fra 12V batteri til 230V, kan ikke denne brukes på 24V eller 48V batteri.
Omformer - best i test 2022
Hvis du jakter på en inverter, må du velge mellom en sentral inverter eller en mikroinverter – det er ikke mulig å ha begge variantene samtidig. I dag brukes mikroinverter kun på anlegg som allerede er tilkoblet et strømnett. Disse pleier å være i en høyere prisklasse en sentral invertere.
Når du velger en omformer fra 12V til 230V, er det viktig at du velger en variant som har tilstrekkelig kapasitet. Det vil si at omformeren må kunne takle kapasiteten av det du skal koble til. Noen modeller har en høyere «starteffekt» enn du kanskje tror, da denne skiller seg av oppgitt effekt.
På markedet finnes det to hovedtyper av invertere. Den første varianten har en ekte sinuskurve, mens den andre har en modifisert sinus, også kalt «firkantpuls». Sistnevnte pleier å være noe rimeligere, da disse er langt billigere å produsere. Men de kan også slite ut det tilkoblede utstyret i større grad enn en inverter med ekte sinuskurve.
Hvis du i hovedsak skal bruke strømmen til å lade fin-elektronikk som datamaskiner og mobiltelefoner, blir du vanligvis anbefalt en variant med ekte sinus. Vi anbefaler at du alltid forhører deg med forhandler før kjøp, slik at omformeren faktisk fungerer med solcellepanelet og kan brukes til strøm innendørs.
Oppsummering
Har du solcellepanel eller en vindgenerator? Da trenger du en omformer, mest sannsynlig en omformer som kan forvandle 12V likestrøm til 230V vekselstrøm. Solcellepaneler genererer likestrøm, den strømmen vi har i batterier. Men for at strømmen skal brukes innendørs og fungere i stikkontakter, må den forvandles til 230V vekselstrøm – dette er oppgaven til en omformer.
Før du kjøper en omformer, bør du få mest mulig informasjon om eget solcelleanlegg og hvilket behov du har. Forhandlere er hjelpsomme og sikrer at du får det produktet du trenger for å få strøm i hytten, på båten eller i campingbilen.
Det er viktig at du kjøper en omformer som har rett kapasitet, og som evner å transformere strømmen til riktig spenning. Dette kan muligens virke noe komplisert, men som vanlig forbruker behøver du ikke å forstå teknologien som skjer inne i en omformer.
Det viktigste er å vite at omformeren ikke genererer strøm, men forvandler den strømmen som allerede er generert, slik at den kan brukes til å holde kjøleskapet i gang, lade mobiltelefoner og gi strøm. En omformer er nødvendig dersom du har solcellepanel på taket, og det er vanligvis en 12V til 230V du skal gå for.