De aller fleste har hørt om solcellepanel og vet hvordan dette fungerer, men vet du hva en solcelleregulator er? Dette er på sett og vis selve hjernen til solcelleanlegget og har som oppgave å sørge for at batteriet blir riktig ladet. Bruker du solcellepanel for å generere strøm i boligen eller på hytten? Da trenger du en solcelleregulator. En solcelleregulator er noe som alle solcelleanlegg har i en eller annen form uansett om du har solcellepanel til hus eller solcellepanel til hytte.
Det å finne en solcelleregulator kan være vanskelig og derfor har vi laget en liten guide til deg. Om du kun ønsker å kjøpe en solcelleregulator så ligger det en lenke til deg nedenfor.
Innholdsfortegnelse
Hva er en solcelleregulator?
I dag finnes det to forskjellige varianter av solcelleregulator: PWM eller MPPT. Før du går til innkjøp av regulatoren, er det viktig at vet hvilken type regulator som passer til hvilket batteri. Solcelleregulatoren må kunne ladet det batteriet du allerede har i hjemmet eller på hytten.
PWM regnes som den eldre varianten og kalles ofte for «gamle laderegulatorer». Disse ble produsert for en spesifikk spenning, vanligvis under 50Voc. I dag brukes PWM av de som har paneler med en effekt opptil 150W, og som ikke planlegger å oppgradere eller utvide i fremtiden.
MPPT er derimot en nyere regulator med flere funksjoner. Denne varianten kan kobles til kraftige solcellepaneler som vanligvis gir mer for pengene. Det finnes fordeler og ulemper med begge variantene av solcelleregulator, og disse skal vi se nærmere på. Men hva er egentlig forskjellen og hva står MPPT og PWM for?
Les også vår guide til deg som trenger batterier til solcelleanlegg
Hva er forskjellen PMW eller MPPT solcelleregulator?
MPPT står for «Maximum Power Point Tracking», og PWM står for «Pulse Width Modulation». Begge variantene sikrer at solcellepanelet du bruker, alltid gir rett spenning til batteriet. Både MPPT og PWM evner å tilpasse strøm og spenning basert på batteriets ladetilstand.
Det finnes mange likheter med solcelleregulatorene og begge kan for eksempel ha tilkoblingsmuligheter for fjernstyring, display og datamaskin. Begge har brytere basert på batteritype og i begge modellen kan vi brytere for litium-batteri. Men det finnes også forskjeller mellom solcelleregulatorene.
Mens MPPT transformerer spenning, vil PWM regulere spenning. Dette betyr at MPPT har et noe høyere internt strømforbruk, men dersom solcellepanelet gir mindre strøm enn hva solcelleregulatoren forbruker, vil MPPT stoppe ladingen før en PWM-regulator. Overskytende spenning vil gå tapt i en PWM-regulator.
Generelt sett er MPPT-regulatorer noe større, tyngre og i en høyere prisklasse enn PWM. I teorien skal MPPT også kunne gi mer strøm enn PWM, men dette avhenger av flere faktorer. Her vil soltimer per dag, temperatur, antall celler og plassering utgjøre den store forskjellen.
Hvilken solcelleregulator burde jeg velge?
Du velger type regulator basert på hvilket solcelleanlegg du allerede har. Hvis du for eksempel har Grid-paneler, er det MPPT- solcelleregulatorer du skal velge. Men dersom du et mindre solcelleanlegg og ønsker å parallellkoble ett eller to panel, vil PWM- solcelleregulator være det beste valget.
Om du skal seriekoble flere forskjellige paneler, vil MPPT egne seg best. Dette er gjerne kun aktuelt i større anlegg. Det er viktig at du ser på solcellesystemer som et faktisk system, og ikke kun fokuserer på enkeltkomponenter. Alle deler må jobbe sammen og dette krever at de er kompatible med hverandre.
Utover dette kan du velge MPPT og PWM basert på flere faktorer. PWM er for eksempel et godt valg dersom du har 32-36 celler og et lite til middels stort anlegg. PWM regulatoren står inne og det bør være kort avstand mellom regulator og panel. De med skyggefri plassering og relativt god plass til paneler, har også en god erfaring med PWM solcelleregulator.
Hvis du derimot har et middels til stort anlegg som er utsatt for en del skygge gjennom dagen, er MPPT et godt valg. Hvis plassen er begrenset og du ønsker mest mulig energi per kvadratmeter med solcellepanel, er MPPT også det anbefalte valget. Om avstanden mellom regulator og panel er lang og du har mer enn 35 celler, skal du se på MPPT.
- PWM velges når panelspenningen er lav, og opptil 155W
- Flere mindre panel kan kobles på PWM, hvis de er koblet parallell
- NÅR Panelspenning ER høy, over 155W trenger en MPPT-regulator for best effekt
- MPPT-regulator er anbefales om du skal koble panelene i serie
Fordeler og ulemper med solcelleregulator
MPPT har et høyere eget forbruk og er i en høyere prisklasse enn PWM, som har et lavere forbruk og regnes som et rimeligere alternativ. Når du bruker PWM må panelets spenning tilpasses systemspenningen, mens MPPT-solcelleregulator gir mulighet for mer variasjon i utvalg og panelspenning – disse panelene kan være rimeligere.
MPPT-solcelleregulator kan hente ut ekstra energi fra solcellepanelene dersom forholdene tillater dette, mens PWM jobber kun på den oppgitte ladestrømmen fra panelene. Skal du koble opp en solcelleregulator med en systemspenning på over 48V? Da må du kontakte en installatør ved bruk av MPPT.
Når du kjøper en PWM-solcelleregulator, vil kvaliteten vanligvis være meget god uansett hvilken leverandør du handler fra. MPPT baserer seg derimot på en dyrere teknologi og det viktig at du undersøker leverandører for å sikre gode mikroprosessorer.
Virkningsgraden til MPPT blir bedre jo høyere systemspenning du har, mens virkningsgraden til PWM gis av systemspenningen. Sistnevnte er dog ikke særlig egnet for større anlegg, mens MPPT gir langt større spillerom og flere bruksområder.
Test av solcelleregulator 2022
Ved kjøp av solcelleregulator må du forhøre deg med en forhandler og gjøre et informert valg basert på eksisterende system. PWM er som nevnt er rimeligere alternativ, men dette kaller vi også for en eldre laderegulator. Disse er beregnet for spesifikke spenninger, gjerne opptil en effekt på rundt 150W.
Hvis du har et Panel på 270W, vil du ikke få mer enn en lading på 150W dersom du bruker PWM-solcelleregulator. Dette skyldes antall celler og oppbygningen til panelet. Hvis planlegger å koble til nye, kraftige panel i fremtiden, lønner det seg å «oppgradere» til MPPT.
Du må også undersøke hva maks-spenningen på regulatoren er, og sammenligne denne med dine solcellepaneler. Hvis du har en lav panelspenning opptil rundt 155W, er det ingenting i veien med å bruke PWM-solcelleregulator. Men hvis spenningen er på over 155W og du ønsker å koble sammen en serie av solcellepanel, er MPPT anbefalt.
Hvis du skal oppgradere til MPPT, bør du bruke tid på å sammenligne produkter og gjerne se på erfaring og anmeldelser fra tidligere kunder. Ta gjerne kontakt med forhandleren for mer informasjon, slik at du er sikret et produkt som gir optimal ytelse for ditt bruk.
Oppsummering
Det finnes to ulike solcelleregulatorer: MPPT og PWM. Solcelleregulator sikrer at batteriet blir ladet slik det skal, men det vesentlig at du velger den varianten som passer ditt anlegg. PWM regnes som den eldre varianter og kan brukes på spenninger opptil 155W. Går anlegget ditt over dette? Da er det mest sannsynlig MPPT du skal gå for.
Det er viktig at du ser på solcellepanel og anlegget som en helhet. Her er det ikke bare om å gjøre å finne de beste komponentene hver for seg, men heller komponenter som passer sammen for å gi deg og ditt anlegg best ytelse.
Selv om PWM pleier å være et rimelige alternativ, kan det være en dårligere investering dersom panelene dine har en effekt på over 155W. Det finnes fordeler og ulemper med begge variantene, men til syvende og sist handler det om hvilket behov du har.
Solcelleregulatoren som naboen har, er ikke nødvendigvis det rette valget for din hytte. Hvis du er usikker på hva du har behov for, anbefaler vi alltid at du tar direkte kontakt med forhandleren. Da er du sikret en solcelleregulator som gir deg det du trenger av strøm, effekt og kvalitet.