Plusskunde-avtale. Med solcellepaneler på taket kan du nyte godt av egenprodusert solenergi. Om solcelleanlegget ikke produserer nok strøm, vil du kunne bruke strøm fra strømnettet. Sitter du derimot igjen med overskuddsstrøm, kan strømmen selges til strømselskapet.
Her er det du trenger å vite om plusskundeavtaler!
Hva er en plusskunde-avtale?
En plusskunde-avtale er en avtale som kan inngås mellom deg og det lokale nettselskapet, og går ut på at eventuell overskuddsstrøm selges ut til strømnettet. Dersom solcelleanlegget ditt produserer mer strøm enn du trenger, kan du derfor tjene penger på overskuddsstrømmen.
Du mottar da en kompensasjon i form av et visst beløp per kWh strøm som overføres.
Alternativt kan overskuddsstrøm lagres i batterier, og brukes ved behov (for eksempel når solcellepanelene produserer lite strøm). Batterier som dette er imidlertid nokså dyre, og regnes for å være en lite lønnsom investering.
Hvordan fungerer en plusskundeavtale?
Dersom du ønsker å tegne en plusskundeavtale, må du først og fremst kontakte ditt lokale nettselskap. Netteieren vil deretter kunne bistå med installasjon av en såkalt AMS-måler, dersom du ikke har dette allerede.
AMS-måleren vil registrere hvor mye strøm som sendes til nettet via anlegget ditt, noe som er viktig for å kunne beregne størrelsen på kompensasjonen du mottar. Det meste vil deretter gå av seg selv, og eventuell overskuddsstrøm vil selges automatisk til nettet.
Ulike avtaler for deg som er plusskunde
Avhengig av din strømleverandør, kan du få tilbud om ulike plusskundeavtaler. Disse skiller seg blant annet fra hverandre når det kommer til betalingsmodell og bindingstid.
Fastpris
En plusskunde-avtale med fastpris kan være aktuelt for deg som ønsker forutsigbarhet. Med en avtale som dette vil du avtale at strømleverandøren betaler deg et gitt beløp per kWh. Det kan for eksempel være snakk om 1,20 kroner per kWh.
En fastprisavtale vil som regel kun gjelde opptil et visst tak. Eksempelvis kan du måtte gå over til spotprisavtale så snart du har blitt kompensert for 8 000 kWh. Merk deg også at fastprisavtaler oftere kommer med bindingstid.
Spotpris
Du kan også ha plusskunde-avtale med spotpris. I så fall vil du kompenseres for strømmen som selges regnet etter gjeldende spotpris i området. I perioder med dyr strøm kan du derfor tjene mer på å selge strømmen, sammenlignet med perioder med lave strømpriser.
Avregningen vil stort sett foregå på månedlig basis, og avtalen er i mange tilfeller uten bindingstid.
Virtuell lagring av overskuddsstrøm
Enkelte strømleverandører lar deg «lagre» eventuell overskuddsstrøm virtuelt. I praksis betyr dette at overskuddsstrøm legges til en konto, og at du kan benytte strømmen ved en senere anledning. Dette er et godt alternativ til å ha et fysisk batteri.
Du kan for eksempel lagre overskuddsstrøm som produseres om sommeren, for deretter å benytte strømmen igjen om vinteren. Merk deg imidlertid at det kan være en viss kostnad for å benytte seg av energien som lagres.
Må plusskunder betale nettleie?
Nei. Hovedregelen er at du kun trenger å betale nettleie på strøm du importerer (kjøper) fra strømleverandøren din. Du betaler derfor ikke nettleie for egenprodusert strøm som selges eller brukes selv.
Du kan tvert imot forvente å få betalt ekstra for overskuddsstrømmen du selger, da strømmen bidrar til å minimere strømnettets energitap. Dette kommer altså i tillegg til det avtalte beløpet per kWh med strøm som selges.
Lønner det seg med plusskunde-avtale?
Dersom du har et solcelleanlegg, ligger det største besparingspotensialet i å kunne produsere sin egen strøm fremfor å måtte kjøpe strøm fra strømnettet. Om du skulle produsere mer enn du trenger, kan du tjene penger på å ha en plusskundeavtale. Men satsene er nokså små.
Det vil derfor være mer lønnsomt å produsere strøm med det formål å bruke den selv, fremfor å selge den videre. På grunn av dette, er det gunstig å velge et solcelleanlegg som er tilpasset ditt forbruk i størst mulig grad. Anlegget bør ikke være hverken for stort eller for lite.
Samtidig er det såpass dyrt å investere i batterier for lagring av overskuddsstrøm, at en plusskundeavtale er den mest gunstige løsningen for folk flest. Prisen på batterier er imidlertid ventet å synke i årene som kommer, og da kan situasjonen endre seg.
Koster det noe å bli plusskunde?
I noen tilfeller kan du som plusskunde oppleve at nettselskapet krever at du betaler for eventuell utbedring av strømnettet. Dette kan være aktuelt dersom nettet er underdimensjonert for overskuddsstrømmen du overfører.
Det er i så fall ikke slik at du må betale alle kostnadene tilknyttet utbedring av nettet, men heller et anleggsbidrag. Om strømnettet tåler strømmengden som overføres, trenger du ikke å bekymre deg for ekstrakostnader tilknyttet utbedring.
Husk at det også kan være snakk om en ekstrakostnad dersom hovedsikringen må byttes ut.
Dersom du har et solcelleanlegg og en eiendom som ikke er tilknyttet strømnettet, må det også påregnes kostnader for å koble boligen opp mot strømnettet.
Kan strømleverandøren nekte å tegne plusskundeavtale med deg?
Ja, strømleverandøren har ingen plikt til å inngå plusskundeavtaler. Det er derfor nødvendig å sjekke hvilke leverandører som tilbyr denne type avtaler.
Nettselskapet er imidlertid pliktig til å tilby plusskundeavtaler til alle som ønsker det, og kan ikke nekte deg å selge strøm til nettet.
Er det mulig for sameier og borettslag å bli plusskunder?
Ja, et borettslag eller et sameie kan også tegne en plusskundeavtale dersom dette er ønskelig. Dette kan for eksempel skje ved at strømmen trekkes fra på boselskapets fellesmåler. På den måten kan beboerne få lavere felleskostnader for strøm.
Det arbeides også for at det skal bli mulig for individuelle strømkunder i borettslag eller sameier kan få kompensert for overført strøm.
Koblinger til Plus-leverandører
- https://www.vibb.no
- https://www.otovo.no/blog/strom/beste-plusskundeavtale/
- https://www.glitreenergi-nett.no/kunde/din-smarte-maler/plusskunde/
- https://www.fjordkraft.no/solcellepanel/fa-betalt-for-strommen-du-ikke-bruker/
Hvilken plusskunde-avtale er best?
Dersom du først skal selge overskuddsstrøm ut på nettet, er det naturligvis ønskelig å finne den mest gunstige avtalen. Det er imidlertid vanskelig å anbefale én spesifikk avtale for alle, da de ulike avtalene kan være tilpasset ulike kunder.
Ditt eget strømforbruk og anleggets produksjonseffektivitet har mye å si. Merk også at eventuelle maksgrenser strømleverandøren opererer med kan påvirke lønnsomheten.
Det er derfor lurt å sette seg inn i vilkårene den enkelte leverandør tilbyr før du eventuelt bestemmer deg.
Lykke til!