Vårt utvalg av de topp 5 beste solcellepaneler på markedet i 2023. Med rekordhøye strømpriser har stadig flere bedrifter, borettslag og privatpersoner fått øynene opp for solcellepaneler. Ved hjelp av solceller kan man ikke bare redusere strømkostnadene og gjøre miljøet en tjeneste, men også øke eiendommens verdi.
Det finnes imidlertid mange ulike solcellepaneler på markedet. Skal du få mest mulig glede av investeringen din, gjelder det å velge riktig. For å gjøre det litt enklere for deg, har vi her sett nærmere på fem av markedets beste solcellepaneler. Finn løsningen som passer deg best!
1. SunPower Maxeon 3 (SPR-Max3)
SunPower Maxeon 3 omtales av mange som «verdens beste» solcellepanel, og det er vanskelig å argumentere imot akkurat dette. Med 400 Wp vil disse panelene by på en optimal balanse mellom effektivitet og pris.
SunPower har lang fartstid på markedet, og står i spissen for utvikling av ny solcelleteknologi. Takket være dette, har produsenten utviklet mange av de beste solcellepanelene vi finner på markedet i dag.
Modellen har et estetisk flott design i sort, og er relativt kompakt. Dette gjør den ypperlig for både private husstander og bedrifter.
- Type: Monokrystallinske solcellepaneler
- Effekt: 400 Wp
- Praktisk effektivitet: 22,6 %
- Effekt etter 25 år: 92 %
- Garanti: 10–15 år
Konklusjon
Dersom du ønsker mest mulig kvalitet for pengene, er SunPower Maxeon 3 (SPR-Max3) utvilsomt et godt valg. Solcellepanelene kan vise til hele 92 % effekt etter 25 år, og omdanner imponerende 22,6 % av solenergien til elektrisk energi.
Dette er et solcellepanel vi kan anbefale!
2. FuturaSun FU 360 M Silk Pro
FuturaSun FU 360 M Silk Pro har to separate seksjoner, noes om skal sikre best mulig ytelse dersom deler av solcellepanelet havner i skyggen. Panelene er også optimalisert for å kunne prestere best mulig ved lavere lysintensitet.
Med et helsvart design vil dette monokrystallinske solcellepanelet ta seg godt ut på ethvert tak. Rammen er enkel og minimalistisk for en estetisk pen finish. Produsenten garanterer for at panelene ikke skal tape mer enn 0,5 % effekt årlig.
Etter 20 år skal panelet ha 90 % effektivitet sammenlignet med da det var nytt. Etter 25 år kan du forvente at effektiviteten ligger på omkring 87 %.
- Type: Monokrystallinske solceller
- Effekt: 360 Wp
- Praktisk effektivitet: 19,76 %
- Effekt etter 20 år: 90 %
- Garanti: 15 år
Konklusjon
Hvis du er på utkikk etter et solcellepanel som kan vise til god ytelse i delvis skygge eller overskyet vær, kan FuturaSun FU 360 M Silk Pro være et godt alternativ. Disse solcellepanelene har god ytelse, og ser dessuten estetisk flotte ut.
FuturaSun vil nok kunne sees på mange tak i årene som kommer.
3. Trina Solar Vertex DE09R.08W
Dersom du er på jakt etter solcellepaneler som er både kompakte og har høy ytelse, kan Trina Solar Vertex DE09R.08W være et godt valg. Her får du mye ytelse i relativt små paneler. Panelene tåler opptil 6 000 Pa snølast, og er godt egnet for norsk klima.
Disse avanserte solcellepanelene er ideelle for både bedrifter, landbruk og andre som ønsker maksimal utnyttelse av solenergi.
Solcellepanelene har et estetisk pent design i sort, og har en lekker sort ramme. Panelene har dessuten en hvit bakplate, noe som bidrar til at temperaturen ikke øker for mye på varme sommerdager.
- Type: Monokrystallinske solceller
- Effekt: 430 Wp
- Praktisk effektivitet: 21,8 %
- Effekt etter 20 år: 90 %
- Garanti: 15 år (+25 års effektgaranti)
Konklusjon
Trina Solar Vertex DE09R.08W er ideell for større bedrifter, landbruk og til og med offentlige bygg. Disse solcellepanelene er svært effektive, og kan vise til en maksimal effekt på imponerende 430 Wp.
Solcellepanelene er dessuten laget for å kunne tåle både intens varme og snøfall, og passer derfor utmerket i områder med varierende klima.
4. Trina Solar DE09R.05W All Black
Mange synes at solcellepaneler med synlige samletråder er mindre pene. Dersom du er én av dem, vil kanskje Trina Solar DE09R.05 W All Black være aktuell. Dette solcellepanelet har nesten usynlige samletråder, og fremstår som helsorte fra avstand.
Cellene har dessuten svært god fargekontroll, slik at panelene ser svarte ut i både svakt og sterkt sollys. Dette solcellepanelet er kanskje designet med tanke på estetikk, men det betyr ikke at ytelsen er noe dårlig. Tvert imot – her får du mye effekt for pengene.
Trina Solar DE09R.05W All Black har en effekt på 415 Wp, og moduleffektivitet på opptil 21.3 %. Løsningen er ypperlig for både private husstander, offentlige bygg og firmaer som ønsker effektiv produksjon av solenergi.
- Type: Monokrystallinske solceller
- Effekt: 415 Wp
- Praktisk effektivitet: 21,3 %
- Effekt etter 20 år: 84,8 %
- Garanti: 15 år (+25 års effektgaranti)
Konklusjon
Dersom design og estetisk utførelse er minst like viktig som ytelse, er Trina Solar DE09R.05W All Black et ypperlig valg. De helsorte panelene vil gi et minimalistisk inntrykk, og passer like godt til private boliger som til bedrifter.
Dette er utvilsomt solcellepanelet for alle som vektlegger design.
5. LONGi Solar Mono 360 All Black Half Cut Perc
LONGi Solar er en annen velkjent leverandør av solcellepaneler, og står blant annet bak Mono 360 All Black Half Cut Perc. Dette er et monkrystallinsk solcellepanel med 120 celler, og ytelse på 360 Wp.
Solcellepanelet er tilnærmet helsvart, takket være syltynne samletråder som ikke gjør så mye ut av seg.
- Type: Monokrystallinske solceller
- Effekt: 360 Wp
- Praktisk effektivitet: 19,8 %
- Effekt etter 20 år: ?
- Garanti: 12 år (+25 års effektgaranti)
Konklusjon
LONGi Solar Mono 360 All Black Half Cut PERC er et kvalitetspanel som kommer fra en av verdens største leverandører innen solcelleteknologi. Samtidig har modellen nokså lav effektivitet sammenlignet med de øvrige solcellepanelene vi har sett nærmere på.
Dette er likevel et godt og trygt valg. Er du derimot opptatt av best mulig ytelse, finnes det enda bedre alternativer som bør vurderes.
Hvordan velge riktige solcellepaneler?
Når du skal investere i solcellepaneler er det mange faktorer å ta hensyn til. Her er noen av de mest sentrale.
Effekt (Wp)
Watt (W) eller effekt gir oss et tall på hvor mye energi som overføres per tidsenhet. Jo høyere watt solcelleanlegget kan levere, jo mer strøm vil genereres.
Når du kjøper solcellepaneler bør du alltid vurdere Wp (watt peak), da dette sier noe om solcelleeffekten. Peak betyr «topp», og viser altså til den maksimale effekten solcellepanelet oppnår under ideelle forhold.
Husk at et solcellepanel vil kunne produsere mer strøm når forholdene er optimale. Når temperaturen er gunstig og solforholdene gode, genereres det mer strøm enn på overskyede dager.
Praktisk effektivitet
Foruten å se på Wp, kan det være gunstig å tenke over solcellepanelets praktiske effektivitet. Denne parameteren oppgis som regel i prosent, og viser til hvor stor andel av solenergien som treffer panelet som faktisk omdannes til strøm.
De fleste solcellepaneler på markedet i dag har en praktisk effektivitet på rundt 15 til 24 %.
Type solcellepanel
Husk på at det finnes mange ulike typer solcellepaneler på markedet. Vi skiller vanligvis mellom følgende:
- Tynnfilmsolceller
- Monokrystallinske solceller
- Polykrystallinske solceller (multikrystallinske solceller)
Av disse tre sortene, er det mono- og polykrystallinske solcellepaneler som er de mest populære. Tynnfilmsolceller benyttes i langt mindre grad, og hadde i 2019 en markedsandel på kun 7,5 %. Til sammenligning hadde monokrystallinske paneler en andel på 89,7 %.
Tynnfilmsolceller er relativt tynne og mindre komplekse, og derfor også nokså billige. Siden panelene er forholdsvis tynne, er det ofte mer fleksible enn mono- og polykrystallinske paneler. Ulempen med denne type paneler, er at effekten er relativt lav (10 til 17 %).
Monokrystallinske solceller består av kun én enkelt silisiumkrystallstruktur. Hver modul kan som regel skilte med høy ytelse, og en effekt som ligger på omkring 18 til 23 %. Dette gjenspeiles også i prisen, som ofte er litt høyere.
Polykrystallinske solceller er bygget opp av en rekke krystaller, noe som ofte gir et blålig fargepreg på panelene. Denne type solcellepaneler har som regel en praktisk effektivitet på rundt 15 til 17 % (4–5 % lavere enn monokrystallinske paneler), og befinner seg i det midtre prissjiktet.
Effekt etter tid
Solcellepaneler er som regel en svært god investering da de har lang levetid. Samtidig er det greit å vite at effekten som regel vil reduseres noe med årene. Tenk derfor over hvor høy effekt solcellepanelene vil ha etter 20 til 25 år.
Dersom du velger monokrystallinske solcellepaneler, vil du som regel kunne forvente at panelene har høy effekt selv etter 30 år.
Garanti
Ved kjøp av solcellepaneler er det også viktig å ta hensyn til garantiordninger. Med garanti fra produsenten kan du unngå store ekstrakostnader dersom solcellepanelene ikke skulle fungere som forespeilet innenfor garantiperioden.
Mange av dagens produsenter tilbyr 10–15 års garanti på solcellepanelene sine. Jo lengre garanti, jo bedre!
Design
I jakten på markedets beste solcellepaneler er det ikke bare ytelse og garanti som er relevant å tenke på. Siden panelene vil være nokså synlige ettersom de stort sett monteres på taket, er også design et viktig element for mange.
Dersom du ønsker svarte og stilrene solcellepaneler, er monokrystallinske paneler ofte det beste valget. Går du for polykrystallinske paneler, vil du som nevnt ofte se at panelene har et blåskjær.
Det finnes også solcelletakstein, som er solcellepaneler som ser ut som klassiske takstein. Disse kan være et supert alternativ for deg som synes at de tradisjonelle panelene ikke er spesielt fine.
Produsent
Hvis du skal investere i solcellepaneler, er det også lurt å tenke over produsent. Det vil ofte være smart å velge en pålitelig og anerkjent produsent med lang fartstid i bransjen. De store produsentene kan som regel by på de beste garantiordningene, og ikke minst – transparens.
Markedets beste solcellepaneler kommer som regel fra kjente leverandører, som for eksempel Trina, LONGi og SunPower. Ved å velge en pålitelig leverandør, øker du også sjansen for at du gjør et miljøvennlig valg.
Mindre kjente leverandører importerer ofte materialer fra andre produsenter, og setter kun sammen panelene før de selges. Dette kan føre til at du som forbruker ikke får den samme produktgarantien, eller at produksjonsmaterialer og -metoder er mindre miljøvennlige.
Antall paneler som trengs
Hvor mange solcellepaneler du trenger på taket avhenger av ønsket effekt. Husk på at dersom du velger et solcellepanel med høy ytelse, vil du ikke ha behov for like mange paneler for å oppnå den samme effekten.
Hvor stor effekt solcelleanlegget ditt bør ha, vil avhenge av gjennomsnittlig strømforbruk på eiendommen. En familie på fem vil som regel ha behov for mer strøm enn enslige.
Valg av installatør er også viktig
Det er ikke bare valg av solcellepanel som er viktig. Husk at en profesjonell montør må gjennomføre installasjonen, og at du ikke bør montere panelene på egen hånd. Derfor er det viktig å velge en montør som er profesjonell og pålitelig.
Husk at monteringen skal kunne dokumenteres om du skal ha rett på økonomisk støtte fra Enova.
Derfor er det viktig å velge et registrert firma som kan gjennomføre installasjonen i henhold til regelverket. Dette sikrer også at solcelleanlegget fungerer som det skal, og at ingenting kobles feil. Husk at feilkoblinger kan være direkte brannfarlige.
Pris
I denne guiden har vi først og fremst sett nærmere på ytelse og design. Pris er imidlertid også en svært viktig faktor for de fleste som vurderer solceller på taket. I 2023 ligger prisen for solcellepaneler som regel et sted mellom 2 500 og 3 000 kroner/m2.
Skal du ha solcelletakstein er som regel prisen enda høyere, og ofte opp mot 4 000 kroner/m2. Merk deg dessuten at montering og eventuell inverter (vekselretter) koster penger. Et helt solcelleanlegg vil fort koste 40 000 til 300 000 kroner totalt.
Prisene kan imidlertid sprike mye, og vil påvirkes av hva slags solcellepanel og leverandør du benytter deg av. Husk på at du kan motta opptil 47 500 kroner i Enova-støtte. Du mottar 7 500 kroner for installasjonen, og deretter 2 000 kroner per installerte kWp (opptil 20 kW).
Solcellepaneler.com hjelper deg å finne best mulig pris på solcelleanlegg. Du trenger kun å fylle inn adressen din, og deretter får du et prisestimat. Du kan deretter be om å få tilsendt tilbud fra aktuelle installatører i området.
Finn beste solcellepanel og pris på 1, 2, 3!